Lapas

trešdiena, 2010. gada 22. decembris

Ziemassvētki Tērvetē

Re kā, svētdien sasolījos pastāstīt par jauko pasākumu, un tikai tagad beidzot tiku pie darīšanas :)
Diemžēl nebiju paņēmusi līdzi fotoaparātu, tāpēc bildes nu ir tādas, kādas spēj mans telefoniņš noknipsēt...

Kur ta es biju?
Es, precīzāk, mēs bijām Tērvetes dabas parkā, pasākumā, kas saucas "VIDES RADOŠĀS DARBNĪCAS KOPĀ AR ĪSTIEM RŪĶIEM TĒRVETES PASAKU MEŽĀ"

Bērna klases Ziemassvētku izbrauciens šogad aizveda mūs uz piesnigušo Tērvetes dabas parku, kas nu patiešām attaisno savu lozungu - labākā un draudzīgākā vieta ģimenei ar bērniem un tiem, kuri pasaulē prot lūkoties ar bērna acīm, priecājoties par dabas un pasakas klātesamību.
Ļoti priecājos, ka nenoslinkojām (jo bija ļoti agri jāceļas, kas brīvdienas rītā šķiet vēl agrāk un grūtāk) un šoreiz skolas izbraucienā devāmies līdzi visa ģimenīte. Bez tam, jau aicinājumā uz šo pasākumu tika minēts, ka vecākiem arī paredzēta īpaša programma - ne tikai salšana pie autobusa, gaidot savu saulstariņu.

Jaukākais, ka Tērvetes dabas parks piedāvā arī iespēju aizvest un atgādāt atpakaļ savus viesus (tā kā šis konkrētais pasākums bija 1.-4.klašu skolēnu grupām, par citiem piedāvājumiem nezinu, kāda ir organizatoriskā puse, to noteikti var noskaidrot individuāli http://www.tervetesparks.lv/). Un tātad, no rīta pie skolas mūs sagaidīja milzīgs autobuss un devāmies uz dabas parku. Pēc pusotras stundas bijām klāt un sadalījāmies grupiņās - bērni devās līdzi Rūķiem darboties, bet vecāki draudzīgi saspiedās skaistajā čukčukbānītī un devās uz Pasaku mežu pie Sila raganiņas.
 
 
 

Bērnu programmu sīki un smalki atstāstīt nevarēšu, jo vienīgais, ko varēju izdabūt no sava bērna, ka esot bijis ļoti forši! Bet ielūgumā bija paredzētas šādas aktivitātes:
"...sēdīsimies Pasaku vilcieniņā, kurš mūs jautri aizvizinās uz Rūķuciemu. Tērvetes mežā rūķus var ieraudzīt visi tie, kas mīl dabu, mežu un pasakas. Rūķi aicinās jūs kļūt par viņu palīgiem - piepildīt Rūķu gudrības ceļasomu. Pēdu rūķis mācīs kā atpazīt savu draugu – zvēriņu pēdas. Varbūt, izsekojot pēdu rakstam, atradīsim stirniņas guļvietu vai vāverītes riekstu noliktavu. Rūķu Papus, kurš šajā mežā ir lielākais gudrinieks, iemācīs jums pagatavot rūķa meistarstiķi – mazu glezniņu no koka, ar ko katrs varēsiet palepoties mājiniekiem. Meža virtuves valstībā darbosimies ar augiem un meža veltēm, mācīsimies, kādu labumu tie var sniegt mūsu veselībai. Kad čakli pastrādāts, pie ugunskura nogaršosim aromātisko zāļu tēju un rūķu sarūpēto gardo Kārumiņu un saņemsim dāvaniņu!!!! Gaidot ziemas sākumu un drīz vien tuvojošos Ziemassvētkus, kopīgi izrotāsim zaļo eglīti ar no mājām līdzi paņemtajiem dārzeņiem vai ābolīšiem, lai arī meža zvēriņiem tiek kāds jūsu sagādātais kārumiņš. Nogurušus un priecīgus par paveiktajiem darbiņiem, Pasaku vilcieniņš jūs atvedīs atpakaļ pie autobusa."
Kas īpaši uzrunā - šī bērnu radošā darbnīca tapusi ciešā sadarbībā ar Mammadaba, viss pārdomāts, lai bērni darbotos ar dabas materiāliem, našķētos ar veselīgiem kārumiem...
Pasākums apmēram uz 2 stundām

Ja domājiet, ka vecāki tikmēr garlaikojās, tad kļūdaties - mums gāja tik jautri, ka bērniem jau viss bija beidzies, bet mēs vēl tusējām mežā. Notika ačgārnais process - bērni zvanījās vecākiem ar tekstu: "Nu kur jūs esiet? Kad beidzot būsiet?" Cik pazīstams teksts, kad mēs bērnus gaidam bērnudārzos vai skolā :) Un vecāki, savukārt, attrauc bērnu standartīgo frāzi: "Nu tūlīt jau būšu!" :)
Vecākiem Pasaku mežā bija paredzēts tā pa īstam izblēņoties pie nenopietnās Sila raganiņas, kur bija sakurts ugunskurs, uzvārīta tēja, pinģerots stiprā mušmiru ķīseļa... 
Raganiņa apmācīja mums visvisādas māņticīgas gudrības, zīlēja mums nākotni... 
...izrādīja savu valstību un stāstīja par mežu...
Ar mums kopā visu laiku bija Raganiņas uzticamais mājdzīvnieks - sikspārnītis (jeb Fledermausītis, kā manā ģimenē šos zvēriņus dēvē)
Kopīgi dziedājām, uzdancojām pie eglītes (uz brīdi pat tikām visi noburti par meža zvēriem, es biju lapsiņa, vīrs - vardulēns, lai atburtu atpakaļ, katram nācās kaut ko "zvērīgu" darīt), našķējāmies ar līdzpaņemtiem gardumiem

Mani pārsteidza milzīgās izmaiņas Tērvetes dabas parkā, pēdējo reizi tur biju pirms trim ar pusīti gadiem, tad lielā skaistā ēka vēl nebija. Tagad piebraucot, nemaz neatpazinu šo vietu - viss tik skaisti un mājīgi!
Mājās atgriezāmies ar kaudzi dāvanām un ļoti labu omu (pie omas uzlabošanas vainojama tā mušmiru dzira :), kas neļāva nosalt un uzsita jautrībai augstu vilni). Vecāki bija tā izklaidējušies, ka nolēmām citugad bērnus nemaz līdzi neņemt :) Tas tā - nenopietni, puspajokam.
Te nu ir bērna pagatavotais sienas dekoriņš ar sava vārda pirmo burtu (tā kā manam bērnam ir divi vārdi - Lūkass Rihards, tad viņam bija ko noņemties - tās ir koka miziņas ar nagliņām pienaglotas), Rūķu gardumiņš - melnās plūmes šokolādē (bez n-tajiem "e" u.c. ķimikālijām - ļoti, ļoti garšīgs našķis), svilpīte, ko bērns nopirka suvenīru veikaliņā.
Mazo Sprīdīti meitiņai uzdāvināja Raganiņa, es saņēmu Raganiņas brūvējumu pret grūtsirdību - brīnumpulverīti dzeltenajā paciņā; Raganiņa visiem vecākiem līdzi iedeva nākamā gada horoskopus un mazajā lapiņā paslēpts mans izzīlētais "noslēpums", ko, piedodiet, nevaru atklāt :)
Šāds jauks medaljons ir dāvaniņa visiem bērniem - vienā pusītē dzīvnieciņš, otrajā viņa pēdas nospiedums.

Viss šis brīnišķīgais pasākums izmaksāja 9,50 Ls no personas (iekļauts: autobusa noma, degvielas izmaksas, autobusa vadītāja atalgojums, ieeja Tērvetes dabas parkā, īpašā programma bērniem, vecākiem, rūķu kārumiņš, dāvaniņa bērnam, brauciens ar Pasaku bānīti, ekskursijas nokomplektēšana).
Patiešām iesaku apmeklēt Tērvetes dabas parku arī šajā gada laikā - tur ir ļoti, ļoti skaisti un interesanti, bez tam ir arī skaista viesu māja, kur sasildīties un iemalkot siltu tēju :)

Papildinājums:
Šodien arī Mamma daba mājas lapā ir info par šīm Radošajām darbnīcām:
Zāļu rūķi atklāja veselīgās meža virtuves noslēpumus, Pēdu rūķi – daudzveidīgo meža dzīvnieku dzīvesveidu. Bet kā darboties ar āmuru, cirvi, zāģi un ēveli iemācīja rūķi Namdari. Lielākie bērni ar mazu āmurīti un nagliņām uz koka dēlīšiem no egļu miziņām uzmeistaroja sava vārda pirmo burtu, taču mazākie būvēja paši savas mājas no ekoloģiskiem materiāliem - koka klucīšiem. Mazie dabas draugi mežā izrotāja eglīti ar pašu sarūpētām un veidotām dabas veltēm, kas iepriecinās dzīvniekus mežā. Bērni mielojās ar gardām pankūkām, plātsmaizi un z/s „Rūķīšu tējas” sarūpēto veselīgo zāļu tēju. SIA „Skrīveru saldumi” sadarbībā ar Mammadaba bērnus iepriecināja ar saldo pārsteigumu – plūmēm šokolādē. Vides radošo darbnīcu saturs balstīts uz AS „Latvijas valsts meži” izstrādāto vides izglītības programmu „ Izzini mežu”. Janvārī, februārī un martā rūķi atkal aicinās bērnus ciemos, lai izbaudītu lielo, balto klusumu mežā. Savukārt pirms Lieldienām būs tikšanās ar rūķiem Lieldienu noskaņās. Gaidīsim zinātkāros bērnus ciemos! Informācija: T. 6 3726212 vai 28309394

10 comments:

Anna teica...

Jā, jā jā! Tērvetes dabas parks ir viena dikten'forša vieta! Mēs tur bieži ielūkojam. Katru Jaunu gadu sākam ar Tērvetes dabas parka apmeklējumu, jo 1. janvārī, tiklīdz visiem acis vaļā, taisam lielos termosus ar kafijām un tējām, kraujam pīrāgus grozā un dodamies brist piesnigušās takas. Tā ir kā tradīcija jau četrus gadus.

ceita teica...

Tā,tā,interesanti un brīnišķīgi ieraudzīt bērna stāstīto bildēs. Vai tik mūsējie bērni vienā skolā nemācās?
Mums arī akurāt tādi pat suvenīri un našķi mājās tika atvesti.Vai pat datumi nesakrīt?
Bet ekskursija brīnišķīga!!!

Inese teica...

Anna - skaista jums tradīcija, es gan līdz šim dabas parkus apmeklēju tikai vasarās, ar domu, ka tikai tad "ir sezona" :) Jums no sava gala kaut kā tuvāk sanāk? No Rīgas jau gan arī nav pārmērīgs gabals, var jau saņemties un aizbraukt...

Ceita - mans bērns bija 18.decembrī no rīta pirmā grupa (10.00 jau tur sākums) - vai sakrīt laiks???

Aija Elliņa teica...

Cik labi, ka izdodas tādi brīnišķīgi pasākumi, ko pēc tam var atcerēties! :)

Atcerējos bērna dzimšanas dienu februāri, kad pirms sēšanās pie galda, apmeklējām ar visiem viesiem sniegoto Zoodārzu, vienkārši super!

ceita teica...

Inese! Manējais ap vieniem izbrauca, laiks nesakrīt.
Bet vienalga paldies par iespēju redzēt skaisto pasākumu bildēs!

Inese teica...

Jā, Aija, kaut kā smadzeņu krokā iesēdies, ka ziemā svētkus jāsvin telpās, bet ārā taču ir tik labi!

Inese teica...

Ceita, aizmirsu piebilst iepriekšējā komentā, ka bildes ir tikai no vecāku pasākuma daļas, bērni darbojās gan iekštelpās, gan ārā, bet ne ar mums - viņi kaut kur citur pa dabas parku klīda, tā ir mums, vecākiem, slēptā daļa, kas nav iemūžināta :) To nu es pat no nostāstiem nezinu, jo mans dēls tāds mazrunīgs...

Inese(Gadalaiku Skices) teica...

Patiess jauks pasākums Jums bijis!Nesen tieši iedomājos ,ka apmeklējam skaistās un jaukās vietas(šiet domāju -dabas takas,parkus) pārsvarā vasaras mēnešos,bet patiesībā ir tik daudz jaukuma arī ziemā -baltā sniega laikā!

Anna teica...

Inese, mums kādas 45 minūtes, ko braukt, bet tā nopietni nekad laiku neesam uzņēmuši!

Zkss teica...

Oi jā-kā man patīk tās mazās rūķu mājiņas!!!! Un maniem bērniem arī:)