Lapas

ceturtdiena, 2011. gada 17. februāris

Atzīšanās mīlestībā :)

Kas gan būtu mīlestības nedēļa bez īstas, patiesas atzīšanās mīlestībā :)
Šeit un tagad runa ir par manu mūža mīlestību - KAĶIEM. Jā, jā, esmu jau gana dzirdējusi par stereotipiem, ka kaķu mīļotāji ir dzīvē un attiecībās vīlušās vecmeitas u.t.t. u.t.j.p. Šim stereotipam nu nekādi neatbilstu, vismaz pagaidām. Cik sevi atceros, vienmēr tuvāk vai tālāk manā apkārtnē ir bijuši kaķi (pat savas pirmās profesionālās iemaņas esmu apguvusi bērnībā izšķirot kaķu strīdus :), šobrīd ar šausmām domāju, kā man pietika drosmes - drīzāk jau  nepietika prāta :) - līst pa vidu bļaujošiem, ķepas vicinošiem plēsoņām, tiem skaidrojot, ka kauties nav labi). Šobrīd man ir divi burvīgi kaķi ik dienu blakus, jau astoņus gadus tie mūsmājās nodrošina to mājīguma un harmonijas devu, ko tikai kaķi vien spēj radīt.
Bet par nākotni domājot, varbūt tomēr arī mani gaida līdzīgs liktenis, kā kādam vīrietim Floridas štatā :) Internetvietnēs par šo kaķu fermu tiek minēts, ka tā ir "kaķu paradīze". Grūti spriest, vai kaķi tajā patiešām jūtas kā paradīzē, zinot kaķu neatkarīgo dabu un egoismu, bet tā noteikti būtu mana paradīze

Kaķi ir nejauki, patmīlīgi, egoistiski, neatkarību mīloši dzīvnieki. Bez minētajām tiem ir vēl daudz burvīgu īpašību. Ja man jāatbild, par ko es tos mīlu - nezinu. Tā ir beznosacījumu mīlestība, tāpēc jau tā ir tik patiesa.
Te vēl viens klipiņš, kur kaķu burvība izpaužas visā krāšņumā :)

Apsēstība ar kaķiem mani nepamet ne rokdarbu, ne blogošanas jomās - es dievinu Margaret Sherry krustiņkaķus, esmu absolūts Simon's cat fans. Kā es medīju šo linu audumu ar kaķu apdruku, kamēr beidzot kādā veikaliņā uzgāju (biju absolūti laimīga!!!) un kā man noveicās pilnīgi negaidīti satikt Olgu, kas šuj šos brīnišķīgos melnos minkas! Nu ir taču kaķi man liktenī ierakstīti :)))
Un te ir viens ļoti sens (ļoti agras bērnības) šedevrs, kas izturējis n-tās pārvākšanās un mantu revīzijas un tomēr saglabājies šo gadu garumā - mans keramikas sīkdarbiņš - arī, protams, kaķis :)
Šis keramikas brīnums šobrīd pilda goda pienākumu - sargā manu kaķu ūsu kolekciju (pāris nadziņi ar tajā iekļuvuši)
Tā nu pavisam pieticīgi par savu mūža mīlestību esmu atzinusies...

Lai arī Jums ir ko mīlēt un tiekat paši mīlēti!!!


Sausi fakti :)
Kaķis (Felis silvestris catus) ir mazs, plēsīgs dzimtas zīdītājs, kurš ir pieradināts vairāk nekā 9500 gadus atpakaļ. Kaķis ir ļoti pieprasīts mājdzīvnieks, jo palīdz cilvēkam cīnīties pret dažādiem kaitēkļiem, piemēram, pret pelēm, čūskām un pat skorpioniem. Ir zināms, ka kaķi medī vairāk nekā 1000 dažādu citu dzīvnieku sugu. Kaķis iespējams ir populārākais mīlulis pasaulē; tiek lēsts, kā kopā pa visu pasauli ir aptuveni 600 miljoni kaķu.
Daudzu tautu kultūrās kaķiem piemīt deviņas dzīvības (dažreiz septiņas). Senajā Ēģiptē kaķi bija svēti dzīvnieki, kuri pat tika pielūgti. Iespējams tie tika pielūgti, jo kaķi veiksmīgi tika galā ar pelēm, kas apdraudēja labības krājumus klētīs. Ēģiptieši nakts, auglības un bērnu radīšanas dievieti Bastu attēloja ar kaķa galvu. Ja izcēlās ugunsgrēks, tad ēģiptieši vispirms izglāba kaķus un tikai tad devās dzēst to. Kaķa nāvi viņi ļoti pārdzīvoja. Ēģiptieši pēc kaķa nāves noskuva sev matus un uzacis. Savukārt kaķa nogalināšana, pat ja tā bija nejauša, tika sodīta ar nāvi. Mirušos dzīvniekus viņi balzamēja un apbedīja no zelta un sudraba veidotās kastēs, kuras bagātīgi rotāja ar dārgakmeņiem. Kaķu pielūgsme Ēģiptē beidzās aptuveni pirms 700 gadiem, kad tos sāka vajāt viduslaiku Baznīca.
Kristietībā kaķi, it īpaši melnie, bija pagānu dievi, jo tiem bija tieksme gandrīz nedzirdami klejot pa naktīm, kā arī tiem tumsā spīdēja acis. Gandrīz visā Eiropā kaķi bija ļaunuma iemiesojums. Tie tika slīcināti, mesti no torņiem, dedzināti sārtā. Tikai pateicoties žurkām, kuras strauji vairojās, kaķi tomēr paglābās no inkvizīcijas. Cilvēki pat sāka iegādāties kaķus, lai tie apkarotu žurkas.
Savukārt austrumos musulmaņi vienmēr ir godājuši kaķus. Arī Japānā kaķi ir iekarojuši vispārēju atzinību, jo tie tika galā ar pelēm, kuras savukārt iznīcināja zīdtauriņus.

11 comments:

Aija Elliņa teica...

Jauks stāsts, ko tur piebilst! Mīlestība paliek mīlestība! :)

Novēlu katram cilvēkam atrast savu četrkājainu draugu! Tas ir to vērts!

Tati teica...

Я просто абажаю котов и кошек!!! И все с рисунками этих животных тоже! Они ведь бывают очень забавными (особенно котята), но иногда хочется их придушить :( У меня сейчас живут две кошки, когда они начинают выяснять отношения - это УЖАС! А сейчас у обеих сразу началась весна... Не представляю как живут те, у кого их больше :)

Irēna teica...

burvīgs video un stāsts! Tas džeks ir mans dvēseles radinieks! Man arī caur visu dzīvi nāk kāds kaķis blakus, katrs ar savu raksturu, stāstu...

Daiga teica...

hihi, es domāju, ka vienīgā krāju kaķa ūsas :D Kaķi tiešām ir dievīgi!

Inese teica...

Man patiešām prieks, ka nu jau diezgan daudzos blogos vai nu fonā vai priekšplānā kāds minka parādās - mūsu - kaķu mīļotāju - ir daudz :)

Aija, pilnībā piekrītu - dzīvnieks ir jebkura cilvēka dzīves labākā daļa :)

Тати, я тоже обожаю кошек, а также и тех, кто обожают кошек :) У моих обоих котобратцев весна круглый год, они кастрированы и по жизни любят только себя любимого :)))

Irēna, es šo ierakstu arī iegrupēju pie dvēseļu radiniekiem, tikai tai brīdī par radiniekiem domāju pašus kaķus :) Bet tas onka noteikti ir arī man dvēseliski tuvs :)

Daiga, Tu taču saproti, ka ko tik svētu nedrīkst izmest. Bez tam, manam Minku karalim ūsas ir tik garas, ka tas jau ir dabas fenomens un kā tāds glabājams kā muzeja eksponāts :) Un jā - kaķi ir dievīgi. Es pat vērojot savu Minkānu domāju, vai tik Dievs nav Kaķis???

Elīna Šimkus teica...

Ak...es arī, katru reizi Latvijā būdama, saku savai Vendijai - cik ļoti viņu mīlu :))
100% kaķu fane!

NiPa teica...

Es arī pievienojos visam rakstītam par kaķiem.Ja man liktu izvēlēties-kaķi vai suni,viennozīmīgi kaķi.Tādēļ man arī ir burvīgs persiešu runcis.Lai dzīvo kaķi!!!

Inese teica...

Prieks, Elīna un NiPa, ka arī pievienojaties kaķmīļu klubiņam - mēs te sākotnēji ar Irēnu un Aiju tāda kaķu mīļotāju trijotne bijām :)

Elīna teica...

Uh...kas par ūsu krājumiem:)

Inga teica...

Es arī par kaķiem! :)))) :)))) Tava kaķa ūsas tiešām riktīgi garas!:))) Kaķu karalis kā nekā! :)))

Inese teica...

jā, meitenes, ūsas ir mans un mana Minkāna lepnums - tur čupiņā noteikti ir arī Rūda ūsas, bet tās nu ne tuvu nav tik garas kā Minkukaralim :)