Lapas

trešdiena, 2011. gada 20. aprīlis

Īsais kurss volāndzijas žabo tapināšanā

Kā jau minēju, par tiem volāndzijas žabo ir makan liela interese un aprīļa sākumā Sabine lūdza instrukciju, kā tāda top. Tā ka man tieši mētājās nepabeigtais žabo gabals, tad izdomāju apvienot lietderīgo ar patīkamo un beidzot to žabo piebeigt, pie viena parādot arī tapšanas procesu.
Esmu gan "īstena volāndzijas žabo meistare" - aš veseli divi gabali uztapināti :D Bet katrā ziņā, tas neliedz man atrādīt procesu, kā es tos gatavoju. Tā ka nepretendēju uz absolūto patiesību un vienu vienīgo pareizo variantu. Katram ir savs rokraksts un savas idejas, kā procesus pielāgot savām vajadzībām.

Nu tad sākam :)
 Materiāli:
1) volāndzija "Butterfly" - tagad pieejama dažādos toņos, gan vienkrāsainas, gan ar toņu pārejām, bet man tomēr vislabāk patīk šis ziloņkaula tonītis (tā plus mīnuss piemetot, no vienas šādas ficītes savi 3-4 žabo var sanākt, atkarībā no tā, cik lielu to ada);
2) kāda dekorācija žabo stiprinājumam - es izvēlējos kamejas brošas imitāciju, tad man vajadzēja divus ovālus, uz kuriem to veidot (tā kā man mājā nebija atbilstošas krāsas neirstošs materiāls, tad izlīdzējos ar tamborētiem ovāliņiem: uzmet 5 cilpiņas un tad ar parastiem īsajiem stabiņiem vico pa apli, noapaļojuma vietās uz glazameru iztamborējot pa diviem stabiņiem, lai veido līkumiņu);
3) dekorācijām jebkas, kas patiktos, kas ir krājumos u.t.t. - kabašons, akmeņi vai stikli, pērles, lentas u.t.t.

Šāds šis brīnums izskatās no aizmugures. Man jau tas ir vairāk kā gadu uzadīts un labi iestāvējies, tāpēc adīšanas procesu atrādīt nevaru. (Bet volāndziju adīšanas tehnikas var noskatīties Youtube video pamācībās - pie pirmā žabo komentāros jau iemetu pāris linkus, te neatkārtošos...)
Izskaitīju, ka esmu sākusi ar 5 valdziņiem (t.i., uz adatas, tikai neprasiet adatas izmēru, neko no tā nesaprotu..., uzņem 5 valdziņus), katrā rindā pa vienam valdziņam paņemot klāt - tas nozīmē, ka izadot rindu rindas galā paņemu vēl vienu cilpu klāt un tā katras rindas galā, kamēr kopējais valdziņu skaits ir 20. Kā redzams, visi volāni tiek atstāti tikai vienā pusē un veidojas gludais labiskais adījums. Kas ir būtiski - sākot jauno rindu nesakrustot dziju, bet smuki to pārlocīt, lai malas veidojas vienādi kruzuļainas.
Kad valdziņu skaits ir 20, esmu adījusi vēl 10 rindiņas. Kā jau minēju, tas bija dzijas atlikums, tāpēc pēc tam katras rindas galā uzņēmu vēl pa 3 valdziņiem, kopā sanāk 26 valdziņi un izadīju visu dzijas gabalu - man sanāca tikai 2,5 rindas (redzams, ka dzijas astīte palikusi viducītī).
Šīs pēdējās divas rindiņas man vairāk likās vajadzīgas, jo ovālu biju plānojusi likt nevis horizontāli, kā tas bija pirmā žabo gadījumā, bet vertikāli. Tāpēc, lai pārāk nestieptu adījumu, šie papildus 3 valdziņi katrā pusē smuki apņem "brošu".
Pirmajam žabo ir adīts parasts taisnstūris - valdziņu skaitu, protams, neatceros, bet varētu būt līdzīgs 20 vai 25 valdziņi. Tā ka, ja liekas pa sarežģītu šī valdziņu uzņemšana un formas veidošana, var iztikt ar vienkāršu taisnu adījumu.

Tagad ķeramies pie dekorēšanas darbiem - pēc sirds patikas izdekorējam tā saucamo brošu, kas būs arī žabo saturošais elements. Es mazliet aizrāvos ar pērļu šūšanu, bet tikpat labi tur var būt jebkuras citas rokdarbu tehnikas rotājums, atbilstoši katra vēlmēm un prasmēm.

Viens ovāls ir izdekorēts, otram piešūta piespraude.
Pirmo žabo izveidoju ar lentu, ko apsiet un pēc tam nožēļoju, ka paralēli nebiju piešuvusi arī aizdarīti, jo ja, piemēram, ir apģērba gabals bez atlokāmās apkakles, tad ap kaklu apsieta lenta diez ko labi neizskatīsies... Šoreiz lentu nemaz nešuvu.

Nu ir neliels piņķeris ar adījuma piešūšanu pie ovāla - es vienkārši noskaitīju valdziņus viduspunktā un tamborējumā uz aci nosakot centra punktu, sāku piešūšanu no vidus - uz vienu malu un tad no vidus uz otru malu - tā var vienmērīgi daudzmaz vienādi apšūt.

Skats no aizmugures, kā izskatās "melnais darbiņš", kad adījums piešūts pie izdekorētās pamatnītes. Te nu noslēpjam visus nesmukumus, diegu galus :)

Liekam virsū otru ovālu un sašujam to kopā ar pirmo.

Pēdējā pērļu rinda, lai apšūtu (noslēptu :D) ovāla maliņas, piešuvu vēl lentas pušķi (te galvenā ideja bija, lai tas neļauj volāniem aizsegt pērļu šuvumu - lentai šeit ir ne tik daudz dekoratīva, cik praktiska nozīme, lai cik dīvaini tas neizklausītos :D) - un darbiņš padarīts!!!

Ak jā, vēl viena obligāta procesa sastāvdaļa - vajadzīga MŪZA iedvesmai :) - mans uzticamais līdzgaitnieks, visu darbiņu nomurrātājs - MINKĀNS :)


Žabo kopējais izmērs ir 15 cm x 19 cm (jau ierēķināti volāni)
Ovāla (līdz ar to arī "brošas") izmērs ir 4,5 cm x 6,5 cm


P.S.
Par laikietilpību un piņķerību - tiem, kas pirmo reizi ada volāndziju, rēķinieties, ka neies tik gludi, kā ar parastās dzijas adījumu, bet nemetiet uzreiz plinti krūmos, tā ķimerēšanās ir tā vērta, kad pēc kādām 5 rindiņām jau saskatāms vieglais, gaisīgais rezultāts. Tā ka pacietību un viss izdosies.
Visvairāk laika man, protams, paņēma pērļu šuvums - patiešām mazliet aizrāvos, noteikti tos ovālus varēju pa vienu rindiņu mazākus notamborēt un tad jau arī laiks ieekonomētos. 
Un, kā jau redziet, tas nav nekas pārdabiski neiespējams - diezgan vienkāršs veids, kā tikt pie oriģināla aksesuāra :)

Noteikti pamēģiniet, un lai jums izdodas!!!

5 komentāri:

Lenyy teica...

Super! Visulaiku apbrīnoju Tavus žabo. Paldies Tev par aprakstu. Noteikti izmēģināšu.

Sarkanā Biete teica...

Paldies, ka padalījies! Šo instrukciju noteikti saglabāšu!

Inese teica...

prieks, ka kādam noderēs šis aprakstiņš :) Ļaujieties procesam un izbaudiet rezultātu...

Ivita teica...

Paldies, ka dalies!

Inese teica...

Paldies par paldies, Ivita 🙏
Nu arī man pašai bija interesanti ieskatīties pagātnē 😊