Lapas

pirmdiena, 2011. gada 20. jūnijs

Nomaldījušās sirdis

Nudien nezināju, ka tāds ir īstais "Skroderdienas Silmačos" nosaukums...

"Neaizmirstiet, draugi, ka tā ir joku luga. 
Esmu gribējis rādīt smieklus. Cita mērķa man nav bijis. 
Man patīk, kad tauta smejas."
/Rūdolfs Blaumanis/
Leļļu teātrī biju uz fantastisku "Skroderdienas Silmačos" leļļu spēles variāciju - biju gan uz pirmizrādi 4.jūnijā,  gan uz pēdizrādi šovakar - 19.jūnijā. Pirmajā reizē bijām ar bērniem un mana mazā Princesīte nespēja izturēt garo izrādi (kā nekā šī ir pieaugušo izrāde), tāpēc otro cēlienu pavadīju aiz durvīm :(
Noteikti nospriedu, ka tomēr gribu redzēt visu izrādi, tāpēc pēdējā brīdī dabūju vienas no pēdējām biļetēm un uz izrādi jau devāmies citā sastāvā - tikai pieaugušie - tā teikt ģimenes kulturālākā daļa: es, mana mamma un brāļa sieva :))) Šoreiz ar sajūsmu noskatījāmies visu no sākuma līdz galam.
Jāsaka, godīgi - šīs ir labākās Skroderdienas Silmačos, kādas esmu redzējusi (kādreiz bija mums ģimenes tradīcija pirms Jāņiem doties uz Nacionālo teātri, esmu redzējusi arī brīvdabas izrādes, kā arī, protams, televīzijā dažādos aktieru sastāvos)
Te bildītē mani mīļākie personāži - Joske un Zāra. Par Zāru esmu sajūsmā! Līdz šim neaizmirstamākā, nepārspējamākā un izcilākā manā uztverē bijusi Ivetas Braunas "Zāra" - bet nu šī minka ir līdzvērtīga. Vienkārši apburoša - to iedzīvinājusi Dana Lāce.
Cik ideāli piemeklēti dzīvnieku tēli, cik tie dzīvnieciski un cilvēciski vienlaikus (kaķi asināja nagus pret kokiem, kaziņas badījās, suns gaudoja, zirgi sprauslāja, tibiņas klukstēja u.t.t.). Cik reālistiski kustas lelles (pa īstam pīpo, pa īstam gludina, kaujas un mīļojas, kustības un žesti tik atbilstoši dzīvnieka sugai :D) - to pat nevar vārdos izteikt, tas pašam jāredz, lai novērtētu. Mazajai Ieviņai pēc tēva smagās rokas pat auss kļuva četras reizes lielāka :) Par katru sīkumiņu šajā izrādē padomāts, lai aizmirstos, ka skaties uz lellēm - viss tik dzīvs un īsts!!!
Saprotu, ka nu jau par vēlu rakstīt un jūs kārdināt, jo šogad jau vairs to nevarēs noskatīties... Bet mēģiniet atcerēties citugadu - tas noteikti ir tā vērts - redzēt šo izrādi (labāk bez bērniem: manējiem ne vienam, ne otram nebija labi: mazā vienkārši tik ilgi nevarēja izturēt, bet 9-gadniekam īsti neinteresēja un viņš nespēja uztvert humora nianses).

Te vēl neliels ieskats aizkulisēs:

1 komentārs:

Aija Elliņa teica...

Paldies par rakstiņu! Kad redzēju reklāmu, tieši domāju- vai tas varētu būt interesanti un jauki? Re, izrādās bija!