Lapas

ceturtdiena, 2011. gada 18. augusts

Mūžība un mirkļi mežģīnēs


Tikai līdz šai svētdienai - 21.augustam Melngalvju nama izstāžu zālē «Melngalvju galerija» ir apskatāmi knipelēto mežģīņu izstrādājumi izstādē «Mūžība un mirkļi mežģīnēs». Izstādē apskatāmi Knipelēto mežģīņu darinātāju apvienības „Savija“ (Latvija) un Pērnavas mežģīņu darinātāju studijas /Pärnu Pitsistuudio/ (Igaunija) dalībnieku darbi. Izstāde ir galerijas abos stāvos: apakšā ir Latvijas rokdarbnieču darinājumi, augšā Igaunijas knipelējumi. Jau te kādreiz lielījos, ka mana mamma knipelē - nu tad lūk, viņa konstatēja, ka igauņu knipeļi ir stipri atšķirīgāki, savādākiem rakstiem (te gan jāsaka, ka ne tikai katrai valstij, bet arī katram novadam esot savas īpatnības un savas knipelēšanas tradīcijas).

Izstāde ir patiešām fantastiska - tā kā ar mammas knipelējumiem jau biju pazīstama un dievināju šo rokdarbu veidu jau līdz šim, tad tagad esmu vienkārši satriekta vārda vistiešākajā nozīmē - tik daudzveidīgu un tik dažādu knipelējumu darinājumu vienuviet nekad nebiju redzējusi. Iespaidīgi un burvīgi, smalki un precīzi, klasiski un eleganti, tautiski un mūsdienīgi...
Nu paskatieties kaut daļiņu no izstādes, bet labāk, protams, mēģiniet vēl paspēt to apskatīt klātienē, jo to smalkumu un grandiozumu var redzēt tikai uz vietas (bez tam Melngalvju nama izstāžu zālē vēl joprojām ir briesmīgs apgaismojums un daudzas bildes faktiski būtu izdzēšamas, bet tajā nofotografētais ir pārāk skaists, lai to iznīcinātu :D)

Mazas glezniņas un motīviņi

Lai neviens neteiktu, ka tas viss ir nepraktisks - lūk, apģērba dekori un somiņas (ja ieskatīsieties, ieraudzīsiet arī ieknipelētas pērlītes - dzīvē izskatās ļoti grezni)

Ziedi - atzīšos, līdz šim ne reizi nebiju redzējusi ko līdzīgu un pat nebiju iedomājusies, ka no knipeļiem arī var izveidot tik neparasti skaistus ziedus

Taurenīši - nu tie ir burvīgi jebkurā rokdarbu tehnikā :) - baltajā ieknipelētas vizuļojošas pērlītes, bet lielais sarkanais mirdz no zelta dzīpariņiem, plus vēl divi galdautiņi ar tauriņu motīviem

Krāsainie darbiņi (šie visi, ja nemaldos, bija igauņu darinājumi) - sarkanais aplis ir dievīgs, tajā sarkanā krāsa šķiet divos toņos, bet īstenībā tumšākajās vietās ir blīvāks knipelējums, gaišākajās brīvāks sietiņš

Te nu mandalu uzvaras gājiens :)

... un vēl galda sedziņas arī četrstūru formās

Dažādi smalkumi


Latviešu naudiņas stends - te izknipelētas mūsu papīra naudaszīmēs esošie ornamenti (vai bijāt tos ievērojuši uz banknotēm? Es tā pa īstam tikai šodien tos izpētīju :D)

Ja iepriekš neko nezinājāt par knipelēšanu, tad te ir redzamas shēmiņas, uz kādām top brīnišķīgās mežģīnes (shēmiņai blakus gatavais darbiņš)

Neparastas rotas

Šis, protams, mans favorīts - rozes zieds stikla trauciņā/rāmītī

Paspēlējos ar noskaņu šai bildītē, jo knipelēšana man tomēr asociējas ar pirmskara laiku :)
Vai ievērojāt svečturītī rozītes? Tās arī, protams, knipelētas :)))

Vēl viena burvīga, iespaidiem bagāta diena, ko arī jums novēlu :)


5 komentāri:

Inese(Gadalaiku Skices) teica...

Nekad agrāk nebiju knipelēšanai piegriezusi lielu vērību!Tagad ciešāk palūkojoties...Fantastiski,tik tiešam ļoti ļoti skaisti!!!

andrasballe teica...

Man līdzīgi kā Inesei.. ja dzirdējusi varbūt biju par šādu rokdarbu veidu, tad redzējusi cik skaistas lietas šādi var pagatavot nebiju. Tiešām ļoti, ļoti skaisti darbi.

Aija Elliņa teica...

Es pilnīgi neko nezinu par tehniku kā tādu- kā tajā darboties, bet darbiņi ir burvīgi! Paldies par ieskatu! :)

Irēna teica...

Pasakaini darbi! Paldies par ieskatu! Vienmēr esmu domājusi, ka knipelēšana ir tikpat sarežģīta kā ķīniešu valoda:) Varu tikai apbrīnot šo pacietību un izdomu!

Madara teica...

es ar par tādu tehniku pirmo reizi dzirdu, kur nu vēl kā tādas skaistas lietas top. ļoti skaisti :)