Lapas

svētdiena, 2011. gada 13. novembris

Trādirīdis Stāmerienā :)

Atbalstot tautas ekskursijas tradīcijas ideju, šodien devāmies mazā ceļojumā uz Stāmerienu - ar vilcienu, milzīgā barā un jautrā sešu vagonu kompānijā, kur bija gan cirka mākslinieki ar bērnus priecējošām atrakcijām, gan radošas aktivitātes - zīmēšana, līmēšana, griešana, tīšana u.t.t., gan brīnišķīgais Inta Teterovska vadītais koris "Balsis"
No Rīgas startējām ar vilcienu Rīga-Gulbene un tālāk jau ar mazbānīti uz Stāmerienu. Kā izrādās, Gulbenes - Alūksnes bānītis ir vienīgais dzelzceļš Latvijā, kurš atzīts par valsts nozīmes kultūras pieminekli. Diemžēl, vilciena satiksme kopš 1.februāra šai posmā ir slēgta, BET - lai saglabātu šīs unikālās dzelceļa līnijas darbību un dotu iespēju iedzīvotājiem izbaudīt braucienu ar bānīti, sākot ar novembri reizi mēnesī tiks organizēti izklaides braucieni Rīga-Gulbene-Alūksne-Gulbene-Rīga (8:29-21:06), ar Jauniešu kora BALSIS, citu mūziķu un mākslinieku piedalīšanos, kuros tiks organizētas tematiskas meistarklases un koncerti. 

Bānīša priekus īsti izbaudīt neizdevās, jo mūsu bija pārāk daudz, nabaga bānītis pa vīlēm vai plīsa... Bet nonākot Stāmerienā mūs sagaidīja ar siltām pusdienām, jautru, gan sirdi, gan kājas sildošu programmu u.c. aktivitātēm. 

Bānītis devās tālāk uz Alūksni, bet mēs palikām Mazbānīša gadatirgū - lustēties, ar zirgu pajūgiem vizināties, lauku zvērus un lauku labumus skatīties...


Bijām ieradušies pilnā kolhoza sastāvā, kaķu vēl pietrūka :) Mokka varonīgi izturēja visu dienu tai trakajā jampadracī - viņa mums ir īsts MALACIS SUNS :D
Ak, jā - mūs taču vēl vilcienā sakrāsoja - meitiņa gan kategoriski atteicās, bet dēlēns tika pie burvīga zirnekļa - man, savukārt, jāatceras, ka pirms gulētiešanas jānomazgā tā sarkanā sirsniņa, kas man visu dienu uz vaiga rotājās :)))


Intereses pēc nobildēju arī informatīvo lapu - mēs tālāk ar autobusu aizvizinājāmies līdz Stāmerienas Sv.Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīcai, no kuras jau kājiņām caur parku devāmies uz Stāmerienas muižu.


Re, kāda skaista baznīciņa ezera krastā rotājas :) Baznīciņa lepojas ar tās torņu krustos iestrādātajiem kalnu kristāliem, kas pilnmēness apgaismojumā radot īpašu, neatkārtojamu starojumu. Par to, kāpēc Vecstāmerienā ir tieši pareizticīgo baznīca, mums stāstīja, ka Stāmerienas muižas īpašnieks Johans Gotlībs Eduards fon Volfs gribējis precēt krievieti Sofiju Potjomkinu, kuras nosacījums laulībām esot bijis, ka precēšoties tikai tad, ja būs pareizticīgo baznīca :) Ko tik mīlas ārprātā nepastrādās...



Kādreiz tik skaistā un interesantā Stāmerienas pils...



Koks ar savu stāstu - klasika :) - dārznieks iemīlējies baronesē, bet precēt to, protams, nevar. Baroneses kāzu dienā esot iestādījis divus kokus un sapotējis tos kopā. Vēstījums esot šāds: kamēr šis koks zaļos, tikmēr pastāvēs mīlestība :)


... un skat, ko es atradu Stāmerienas pilī :))) Tur gan pašlaik īsti ko skatīties nav, ja nu vienīgi ir ārkārtīga interese par remontdarbiem :) Bet noteikti tur gribētu atgriezties, ne tik daudzskaitlīgā ekskursijā, jo šoreiz pat nesanāca uziet apskatīt pils iekštelpas...


Jau minēju, ka vilcienā mēs izklaidējāmies uz nebēdu... Viens no uzdevumiem bija zīmēt - tematika, saprotama lieta - Mārtiņdiena :) Zīmētgribētāju daudz, līdz ar to tikām pie ierobežota krītiņu daudzuma - uz mums četriem zīmētājiem sanāca četri krītiņi: melns, brūns, oranžs un dzeltens. Kas nu bija, no tā ar tapa mans gailis - kā izrādījās, tas ļoti patika žūrijai :) Gala beigās vēl tiku pie burvīgām balvām - kora "Balsis" Ziemassvētku dziesmu diska un milzīga "Pasažieru vilciena" lietussarga, ko jau dēls uz karstām pēdām prihvatizēja :)))


Nu viens feins pasāciens :D
Noteikti iesaku - izmantojiet iespēju ar vilcienu apceļot Latviju!


11 comments:

Irēna teica...

Viens ĻOTI jauks pasākums! Cik labi, ka tā skaisti un izsmeļoši aprakstīji..arī piedomāju par šādu izglītojošu izklaidi:):)

Anonīms teica...

malači, ka izmantojāt šo iespēju! Es arī noskatījos uz pasākuma reklāmu, bet nodomāju, ka manējiem būs par garlaicīgu. Jo pēc programmas sanāca bez vai visu dienu braukt ar vilcienu. Bet jums tiešām bija viena feins pasāciens! Un organizātori bija padomājuši par izklaidi.

andrasballe teica...

čau!
mēs pavisam noteikti vakar esam bijušas vienā pasākumā :) un es ar varu teikt tikai tās pozitīvākās atsauksmes - man ļoti patika :)
Tavās bildēs redzamo suni ievēroju pat vairākas reizes :)
kurā vagonā Jūs bijāt? beigās vēl varbūt esam blakus sēdējušas :)

Inese teica...

Jā, Irēn, noteikti ir vērts kādā tādā trakulībā izbraukt :)
Agiistar - visa diena vilcienā pat nebija jūtama, jo visu laiku bija ko darīt. Pat vakarā tumsā mājās braucot 4 stundas palidoja nemanāmi un bijām jau Rīgā :)))
Andra - mēs bijām 5.vagonā, turpat blakus bija vēl viens līdzīga auguma suņuks, bet tāds nesabiedrisks :) Mūsu Mokku uz pēcpusdienu jau ļoti daudzi sauca vārdā un dēvēja par savu draugu (gan lieli, gan mazi :D), viņa māk cilvēkus pievilināt :)))

andrasballe teica...

Mēs bijām 4. vagonā :)

Vi teica...

Lieliska ekskursija :) Bet aiaiai man aizmirstulei... bija tak pat ieraksts plānotājā tapis, ka nedrīkst palaist garām...un nekā... bet paldies par iespaidiem... vismaz neklātienes ekskursija :)

Madara teica...

feins pasākums, bet gailis vienkārši izcili uzzīmēts :))) es ar par tādu balvu dotu :)))

Sandra teica...

Nu re cik apmeklēts pasākums... mans bērns ar bij aizdevies,tik gan paskatīt kāds izskatas tirgus no otras puses :D - pārdevēju acīm :))) Mazā meita pat tavā bildē tikusi :)))

Inese teica...

Andra, man jau tā kompānija bija tāda, ka pat ja mēs būtu bijušas turpat blakus, gan jau ka nepamanītu :)
Vi - šī jau nav ne pirmā, ne pēdējā ekskursija, tā ka droši vēl var paspēt uz kādu nākamo (tik ar citu maršrutu un citām izklaidēm :D) Man vienīgi nepatīk tā biļešu iegāde, ka tas noteikti jādara Rīgas stacijā Informācijas punktā (ja godīgi, man kā vilcienus nelietojošam pilsonim bija gana grūti no InfoPunktu atrast :))
Madara - paldies, kad sāku to zvēru zīmēt, pēkšņi attapos, ka 100 gadu to dzīvu neesmu redzējusi un īsti vairs neatceros, kāds tas izskatās :) Bet nu kaut kā ar Dievu uz pusēm sazīmējās :)))
Sandra - vai tiešām tie lakati bija Tavējie?, kad tos ieraudzīju, nevilšus par Tevi iedomājos. Jebšu kaut kur citur Tavs bērns bij?

Inga teica...

Riktīgi feins un jautrs pasākums Jums bijis! :)))
Prieks, ka Bānītis tiek izmantots un neiet zudībā! Mēs reiz Lieldienas mazajā bānītī braucām sagaidīt! Un arī varu teikt tikai labāko par pasākuma organizēšanu. Puikām vēl ilgi bija ko apspriest:D
Moka pozē kā īsta modele! :))))
Sasmējos par lietussarga privatizēšanu:))))) Bet par laimi Tevim vēl mierinājuma balva palika - disks:)))))

Sandra teica...

Inese- lakati nebij manējie...tie bij draudzenes, kura taisa un tirgojas ar želejsvecēm... ak jā.. viens bij manējais. Bet pie tiem stāvēja mana meituce.. draudzene paaicina uz tirgu, meita pasaka, jā, es gribu, braukšu.. bet kas tad par braukšanu uz tirgu, ja nav preces.. tad nu mazā satina brošas no dzijas.. es piešuvu brošām otras puses- aizdares, un tā ar vienas dienas veikumu, meita brauca tirgu lūkot. Ar atļaujām viss kārtībā ;) jo draudzenei ir individuālais darbs- visādi rokdarbi ;) Un tā meituce tirgojās ar brošām... dažas notirgoja, par ko ir lieeels prieks...
Kad parādīju bildi, kur tikusi blogā- viņa uzreiz pateica.. jā.. es viņus redzēju...:)))