Lapas

piektdiena, 2011. gada 23. decembris

Par rozēm...


Nekavējies, lai plūktu puķes un saglabātu tās, bet dodies tālāk, jo puķes ziedēs visā tavā ceļā.
/R.Tagore/


Leģendas vēsta, ka šo ziedu radījusi dieviete Flora. Ilgu  laiku roze bijusi tikai balts zieds bez smaržas, bet dieviete nejauši uzkāpusi ar kailu pēdu uz asajiem rozes ērkšķiem un savainojusies. Daži pilieni dievišķo asiņu uzpilējuši rozei, un tās zieds kļuvis sārts un sācis smaržot.
Romieši dāsni tērēja naudu rožu aromātam, viņi rotāja svētku galdus ar rozēm, un imperators Nērons ieviesa rožlapiņu "lietu" - tās kaisot sporta sacensību un gladiatoru kauju arēnā Kolizejā, tika sumināti uzvarētāji.
Kristieši rozi no īslaicīgas baudas simbola pārvērta par ideālas mīlestības simbolu, rotājot ar tām visšķīstākās līgavas.
Sena musulmaņu leģenda vēsta, ka rozes ir Dieva dāvana zemei - kā visu puķu karaliene.
Senajā Indijā rozes maksāja veselu bagātību - tas, kurš atnesa valdniekam rozi, varēja prasīt no viņa gandrīz jebko.
Rozes ziedi greznoja seno asīriešu piļu kolonnas, tos pielūdza Babilonijā un Persijā. Daudzi dzejnieki apdziedāja ziedu karalieni. Homērs to sauca par rītausmas dievieti. Viņš savos eposos "Odiseja" un "Iliāda" aprakstīja arī rožu eļļu.
Valda uzskats, ka rožu kolekcionēšanu pirmā uzsāka ķeizariene Žozefīne de Bogarnē  (1763-1814) ,  Napoleona I (1769-1821) sieva. Pie Malmezonas pils, kas atrodas netālu no Parīzes, viņa 1799.g. izveidoja pasaulē pirmo rozāriju. Pēc ķeizarienes pavēles no visas pasaules bija vestas  rozes. 1814.g. tajā auga jau 250 rožu šķirnes.
Roze ir ASV, Anglijas un Irānas nacionālais zieds.
Par pasaulē labākajiem rožkopjiem tiek uzskatīti francūži, neviens cits nespēj pārdot vairāk rožu kā holandieši, bet bulgāri ir pazīstami ar rožu eļļas ražošanu.
Mūsdienās ir vairāk nekā 10 000 rožu šķirņu.




Kāda meitene reiz vēlējās, lai uzdāvinu tai ziedu. Bet… es padomāju par ziedu… un nespēju to nogalināt mirkļa iegribas dēļ. 
/A.Dovguško/



Tu vari skumt, ka rozēm ir ērkšķi, bet Tu vari arī priecāties, ka ērkšķiem ir rozes.


4 komentāri:

Anda teica...

Ahh, cik skaistas!!! :)
Ja būtu vēl zilas un rozā, tad vispār, laime pilnīga! :D

NiPa teica...

Brīnišķīgas rozes,burvīgas dzejas rindas.Kā reiz,kāds siltumiņš dvēselei un sirdij.Jaukus un priecīgus Ziemassvētkus!

Madara teica...

nu skaisti, tik burvīgi izskatās tās rozes :))))

Biene teica...

Netverams skaistas tās rozes Tavā dārziņā!