Lapas

pirmdiena, 2012. gada 12. marts

Redzēt līni murdā :)


Kā gadījās, kā ne - sestdien ar draudzenīti devāmies uz Daugavpili - teātri skatīties (it kā Rīgā to nevarētu izdarīt :D). Izlēmām apvienot patīkamo ar lietderīgo, pie viena apskatīt pilsētu, kurā neesam bijušas...
Nezināju, ka Daugavpilij bijuši "3D" nosaukumi (re kā var spēlēties ar vārdiem un apzīmējumiem :D, 3D te, protams, būs citā nozīmē, nekā kino :D - starp citu, man bērna klasesbiedri vasarā izskaidroja, kas ir 3D mākoņi, zinājāt, ka tā mūsdienu jaunatne dēvē gubu mākoņus???) - bet D-pils 3D ir šāds: Dvinska, Dinaburga un Daugavpils :)

Ko tad mēs tur redzējām?

Kā nu Latgales pusē bez keramikas!
Pirmais, ko Daugavpilī apskatām, ir Daugavpils māla mākslas centrs, kur mūs iepazīstina ar Latgales kultūras mantojumu, senajām keramikas un podniecības tradīcijām, kā arī tautas lietišķās studijas „Latgale” keramiķi stāsta un rāda savus darbiņus, ļauj ielūkoties radošajā procesā, demonstrējot savas amata prasmes. Darbiņus var arī uz vietas iegādāties.





Šis svečturītis noteikti neatstās vienaldzīgu - tāds skaistums, tik smalks darbiņš, tik pārdomāts koptēls - vienkārši burvīgs, iepriekš neredzēts, romantiski sapņains  :)


Tālāk dodamies uz Baznīckalnu, kurš vienuviet sapulcējis četru tradicionālo konfesiju - katoļu, luterāņu, pareizticīgo un vecticībnieku Dievnamus. Šai bildītē kā reizi redzami katoļu un luterāņu baznīctorņi, bet esmu pie pareizticīgo baznīcas.


Tuvāk aplūkojam vien Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāli, kas uzbūvēta 1905.gadā kā Dinaburgas garnizona baznīca. Skaista, grezna, bet man sveša - spēju to uztvert tikai kā apskates objektu...



Tad jau pamazām pārvarēts pirmais mulsuma brīdis - redz, iebraucot pilsētā, uzregulēju savu lielo aparātu ar domu, ka nu tik fočēšu, nu tik iemūžināšu visu skaisto un interesanto, bet stāvēju vientuļi lielas ielas malā un nu NAV nekā ko noknipsēt, nu kaut vai tikai tā starp citu... Esmu šokā - milzīga pilsēta, bet tik trūcīga arhitektūra... Nu vismaz zinu, ka ir tāds īpašs arhitektūras stils kā "Staļina renesanse" :)

Bet es tomēr ieraudzīju vienu vienīgu ēku, ko bija vērts knipsēt :) - tas ir Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs: viens no senākajiem muzejiem Latgalē, dibināts 1938.gadā un izvietots greznā 1883.gadā būvētā eklektisma stila ēkā ar jūgendstila elementiem. Ēku apsargā četri burvīgi murrātāji - lauvas (redzēju gan tikai divus, jo otrs pārītis esot pie otras ieejas). 
Mēs šurp devāmies, lai aplūkotu pasaulslavenā gleznotāja Marko Rotko mākslas zāli - par šī mākslinieka daiļradi gan neizteikšos, lai neaizvainotu kāda mākslinieciskās jūtas. Es vienkārši pieklājīgi izgāju no muzeja, lai nodotos ēkas fasādes aplūkošanai :)))
 

Te nu pie viena arī iemūžināta blakus māja un Vienības nams, kurā baudījām teātra izrādi (piedodiet, daugavpilieši, gaužām maz, ko skatīt jūsu pilsētā...)


Teātra izrāde, ko skatījām, ir Edvarda Vulfa Līnis murdā” - jautra un sirsnīga komēdija vienā cēlienā. Īsti R.Blaumaņa stilā (jo E.Vulfs bijis viņa skolnieks) - viens no citātiem: "Visu pasauli gribas man apkampt, bet, tā kā tas nav iespējams, tad es apkampju sievieti!" Kā jau noprotiet, tas ir stāsts par vissenāko cilvēka dziņu – vēlmi mīlēt un tikt mīlētam.

Jau 18:36 atvadījāmies no pilsētas, lai dotos mājup :)


Ar domu, ka varbūt ir vērts šo pilsētu apskatīt vasarā,

10 comments:

fialo4ka teica...

Центр Даугавпилса был почти полностью уничтожен во время 2й мировой. Из довоенных построек осталось лишь пара зданий рядом с музеем и то только потому, что они находились далеко от железнодорожной станции, которая во время войны была крупным стратегическим объектом и подвергалась значительным бомбардировкам. Например территория современного парка железнодорожников это бывшие жилые еврейские кварталы, которые было решено не восстанавливать из-за соображений новых разрушений при новой войне :)
А при прокладке труб по всему городу были видны старые кладки подвалов разрушенных домов...
Кстати, мой дедушка, нынче оккупант, был переведен со своим строительным взводом? (я не помню точно) и строил почти весь город... с нуля... и руин...

RitaGri teica...

Daugavpils būs vienmēr viena no manām Latvijas pilsētām, jo..tā ir mana studiju pilsēta. Tieši pilsētas klusais centrs(tā man gribas to nosaukt) bija "mans rajons" 5 gadu garumā. Un mana koju istabiņa atradās var teikt gandrīz pretī muzejam. Tagad, aizbraucot turp ik pēc kāda laika, man tā šķiet tāda maza. Ieteiktu tev aizbraukt maijā, kad Brodvejā(visā Rīgas ielas garumā) zied kastaņas. Arī parks pie muzeja ir daudz skaistāks. Mūsu kultūras pasākumu sarakstā tolaik bija teātra apmeklēšana(tad tur spēlēja pirmā latviešu teātra trupa, kura 1996.gadā ekonomisko problēmu dēļ izjuka), gājām uz kino(3D vēl pat sapņos nerādījās), pasaules kultūras kursa laikā iepazinām visas Daugavpils baznīcas. Un vēl daudz kas cits... Pēdējo reizi, kad biju Daugavpilī, varēju to uzlūkot no "Latgolas" augstumiem.

Irēna teica...

paldies, par aprakstu. Jā, es arī esmu bijusi Daugavpilī vasarā, domāju, ka tad visur jaukāks skats:)

Inese teica...

fialo4ka - как раз в суботу о Тебе и думала (надеюсь, Ты не икала весь день :D) - просто от такого большого города ожидала что-то такое, чего небыло :))), день конечно тоже серым и неуютным был :)
Ieva - Aglonā esmu bijusi tikai baznīcā, par pārējo i nezinu, kas tai apkārtnē skatāms - visur jau ir vērts aizbraukt, un ar to jārēķinās, ka ne vienmēr būs tā, ka viss patīk un apmierina :)
RitaGri - es to lielo universitāti ieraudzīju arī no tās neskaistās puses (no šosejas), sākumā likās briesmīgs monstrs, no cita skatu punkta jau vairs nebija tik baisa... Bet zinu, ka arī mana augstskola ir ļoti nepievilcīga, toties atmiņas par to ir visjaukākās, jo kā nekā studiju laiks ir brīnišķīgākais laiks dzīvē :)))
Irēn, mēs jau arī ar draudzenīti nolēmām, ka vasarā būtu savādāki iespaidi - tad jau mamma daba visu izdaiļo :)

fialo4ka teica...

Да... Летом конечно совсем не тот город... Но на самом деле я и Ригу не люблю потому что была в основном на всяких семинарах и экскурсиях.. зимой,когда все серо и грязно! А весной, когда каштаны цветут, действительно город просто преображается... Но я еще люблю и осень, когда идешь по Ригас, а они тебе на голову падают :))))

Кстати, там где церкви (знаю что это место как-то называется, но я с названиями не дружу...) еще чуть дальше и старообрядческий храм (староверский), один из самых больших кстати... У нас вообще еще с Петровских времен, если не ошибаюсь, самая большая община староверов в мире.

Да и вот...

правда последнее время он что-то мало пишет...

fialo4ka teica...

Что-то не получилось вставить...
http://nevgen.livejournal.com/42573.html

Inese teica...

Спасибо, fialo4ka, вот это совсем другой город, такие красивые фотки :)

Unknown teica...

Piekrītu, ka ar arhitektūru Daugavpils nevar lepoties, bet tomēr dažas smukas mājas ir! Vasarā Daugavpilī ir daudz skaistāk! Vēl ir vērts apskatīties Daugavpils cietoksni, kaut gan pašlaik tur ir grūti ar pārvietošanos un cietokšņa apskati,jo tur pilnā sparā rit atjaunošanas remontdarbi..

Daiga teica...

Piebildīšu, ka Daugavpils skaistums slēpjas citur, ne arhitektūrā, ne ārējā... tas ir cilvēkos, iekšējā dimensijā :)
Katrai malai savs daiļums, ekonomiskā situācija (par ko nerunāsim, tāpat visiem ir skaidrs) dara savu, cilvēki iemācās sadzīvot, līdzdzīvot, līdzjust, izpalīdzēt un neuzgriezt muguru. Plaukst citas vērtības.

Viena no vai pat vienīgā Latvijas pilsēta, kurā kopā sadzīvo vairākums tautību (salīdzinoši līdzvērtīgās proporcijās); tā vide spēj ieaudzināt toleranci, mīlestību pret cilvēku kā tādu, nešķirojot pēc tautības vai vēl nez kāda kritērija.
Tēma dziļa, varētu grebt un grebt, bet lai paliek...
Neskatoties uz visu, katrai malai ir un paliek savi plusi un mīnusi, un (ja kas) ne es viena izceļu pieminētos plusus šai Latgales ezeru plaknei :)Kas pazīst Daugavpili 'uz savas ādas', zinās teikt ;)

eniine teica...

Cik patīkami redzēt savas pilsētas bildes šādā blogā. Un piekrītu visām te runājušajām - uz Daugavpili noteikti jābrauc vasarā un vēl labāk - kastaņu ziedēšanas laikā.
Un noteikti piekritīšu Daigai - ka Daugavpils skaistums slēpjas citur, ne arhitektūrā, ne ārējā... tas ir cilvēkos, iekšējā dimensijā :)