Lapas

pirmdiena, 2012. gada 9. aprīlis

Peters Karls Faberžē

Pagājušo gadu mazliet paironizēju par Faberžē saistībā ar lentīšu tehnikā izšūtajām oliņām. Šogad visu cieņu talantīgajam juvelierim - beidzot izdomāju papētīt arī viņu pašu un viņa darbus.

Tātad pilnajā vārdā - Peters Karls Faberžē (1846 – 1920) - ir juveliera Karla Gustava Faberžē dēls. K.G.Faberžē 1842.gadā Pēterburgā pagraba telpās atvēra nelielu darbnīcu, kuru 24 gadu vecumā (1870.gadā) pārņēma Peters Karls Faberžē un drīz vien nodrošināja tai uzplaukumu. 
Zvaigžņu stunda sākās ar Lieldienu olu izgatavošanu Krievijas imperatoram Aleksandram III – kā pārsteiguma dāvanu carienei. Pirmo Lieldienu olu Aleksandrs III pasūtīja 1884. gadā. Ar baltu emalju klātā olā atradās vista no krāsaina zelta, kas slēpa sevī vēl vienu brīnumu — miniatūru imperatora kroni un piekariņu no rubīna oliņas formā. 

kā jau redzams pēc gada un pēc krāsas, šī nav īstā, bet pēc apraksta man likās, ka kaut kas līdzīgs - nu galvenais, ka tibiņa ir :)

Imperatora ģimenei sākās tradīcija katru gadu pasūtīt Lieldienu olas. To veidols bija noslēpums arī pašam pasūtītājam. Vienīgie nosacījumi bija: izstrādājuma unikalitāte un neliels pārsteigums tajā. Viss pārējais juvelieru radošais lidojums.

Faberžē Pēterburgas rūpnīcā tika izgatavotas vairāk nekā 50 (no nepārbaudītiem avotiem tapis zināms, ka to ir 71 gab.) oliņas ar dažādiem mehāniskiem noslēpumiem, lādītes un pulksteņi no dārgakmeņiem (briljanti, dimanti), zelta un sudraba diedziņiem un emaljas daudzkrāsaino aizpildījumu. Katrā oliņā bija atveidota kāda epizode no cara ģimenes dzīves, efektīvi to pasniedzot ar mūzikas skaņām, pateicoties miniatūrajam mehānismam. 
Nevar gan teikt, ka šo oliņu autors un izpildītājs ir pats Peters Karls Faberžē, jo faktiski tās darināja viņa talantīgie darbinieki. Oliņas izveidošana prasīja 12 līdz 15 mēnešus. Kad skice bija apstiprināta, kāds no darbnīcas meistariem ķērās klāt lielajam darbiņam. (Starp citu interesants fakts, ka Faberžē saviem darbiniekiem jau tolaik bija uzstādījis augstas prasības, piemēram, zināt 2-3 svešvalodas, jo meistariem bija jāskolojas Eiropā - tā lūk).
Vēl viena niansīte - īpašās, ekskluzīvās, greznās olas tika darinātas tikai imperatora ģimenei. Protams, ka olas pasūtīja arī citi turīgi ļaudis, kas varēja to atļauties, bet tās nebija unikālas - tajās tika atkārtoti elementi un efekti, kas jau iestrādāti imperatora ģimenei darinātās olās. Tās arī nebija tik greznas, lai gan materiālu ziņā un darba smalkuma ziņā tās tik un tā bija īsti meistardarbi.

Imperatora Faberže (Fabergé) olas, kas pazīstamas arī kā cara Faberže olas, tiek uzskatītas par juveliera mākslas šedevru, izšķērdības un luksusa simbolu. Polijas naudas kaltuve ir laidusi klajā jaunu monētu sēriju, kas veltīta šiem īpašajiem mākslas priekšmetiem. 

Pirmā monēta ir "Kronēšana ola".
"Kronēšana ola" ir slavenākā un vērtīgākā Faberžē ola no visas kolekcijas. Cars Nikolajs II uzdāvināja to imperatorei Aleksandrai 1897.gada Lieldienās. Šo olu izveidoja Džordžs Steins (George Stein), talantīgākais Faberže nama juvelieris. Šim darbam viņš veltīja 15 mēnešus. Olas zelta virsma ir dekorēta ar dzeltenu emaljas tīklu, kas atgādina imperatores kleitu. Olas iekšpusē ir paslēpta miniatūra kronēšanas kariete, izgatavota no zelta, rubīniem, dimantiem un kalnu kristāliem. Uz karietes jumta ir niecīga Romanova kroņa kopija. Pašlaik ola atrodas Ņujorkā "Forbes Magazine" kolekcijā.

Otra monēta ir "Maijpuķītes ola"
Šīs olas jūgendstila oriģinālversijā tā ir emaljēta ar caurspīdīgu rozi uz pinuma fona, kas novietota uz četrām gaiši zaļzeltainām kabrioletu kājām, kas veidotas no kopā savītām lapām un apvijušās ap rozes formas dimantiem. Pāri rozei nokarājas rozes formas dimants un cara kronis ar speciāli apstrādātiem rubīniem, ar diviem lokiem, ko sadala četras līnijas ar rozes formas dimantiem, ko savukārt izgrezno maijpuķītes pērļu formā un rozes formas dimanti. Kāti ir nedaudz iegravēti ar zaļzeltainu krāsu, bet lapas klāj caurspīdīga zaļa emalja uz zelta fona.
Dizainers parūpējies arī par pārsteigumu: ir izveidoti trīs nelieli ovāli portreti: militārā uniformā tērptais Nikolajs II un lielkņazienes Olga un Tatjana, kas ir viņa pirmie divi bērni.
Puķu mīļotājai Aleksandrai Fjodorovnai regulāri uz Sanktpēterburgu no Krimas tika piegādātas milzīgas ziedu kravas, lai izpušķotu Aleksandra pili. Maijpuķītes bija vieni no carienes mīļākajiem ziediem, savukārt pērles – iecienītākās rotaslietas.


Reālos ienākumus gan Faberžē guva ne no šī ekskluzīvā prieka, bet gan izgatavojot masveida pasūtījumus — galda piederumus Maskavas rūpnīcā. Šeit izgatavoja galda piederumus un traukus, tējas patvārus, svečturus, tintnīcas, galda greznumlietas — kristāla ziedus, vīnogu ķekarus u. c. priekšmetus. Pastāvot konkurencei, Faberžē izvirzīja noteikumus, ja modelis gada laikā nav pārdots, tas nododams pārkausēšanai. 

Krievijā Faberžē olas saglabājušās tikai desmit, pārējās ir Forbsa, Hammera un citās kolekcijās.  Bez tam, protams, ir virkne viltojumu un pakaļdarinājumi - īpaši tām olām, kas darinātas ne imperatora ģimenei, jo tās netika grāmatotas un iemūžinātas vēsturei.
Tāpēc arī par šajās bildēs redzamajām nevaru būt pārliecināta, ka tās visas patiešām ir Faberžē olas, bet nu ieskatam un acs priecēšanai savilku tās savā midziņā :)

te saliku tās, kurās, šķiet, pavīd imperatora rekvizīti vai attēli :)

te manas favorītes ziedu tematikā :)

te pārējās, ko biju savilkusi no internetplašumiem :)

Starp citu!!!
Mākslas muzeja Rīgas birža Lielajā zālē no 24.marta līdz 20.maijam ir apskatāma izstāde Faberžē, kas sniedz ieskatu slavenā Sanktpēterburgas un Maskavas juvelieru nama Faberžē darbībā. Pati vēl neesmu bijusi un atsauksmes ir gana pretrunīgas - vieni priecīgi un pārsteigti, citi smagi vīlušies. Tāpēc nevaru ne ieteikt, ne atrunāt - pati, ja izdosies, laikam tomēr mēģināšu šo izstādi apmeklēt - pat zinot, ka tur nebūs šo krāšņumu :)

1 komentārs:

Inga teica...

Ļoti skaisti darbi! Cita vārda nav! :)))
It kā zināms Faberžē un tomēr - pie Tevis uzzināju arī man līdz šim nezināmas lietas! Uz izstādi gribētos aiziet, bet vai sanāks, tas gan cits jautājums...