Lapas

otrdiena, 2010. gada 26. oktobris

Mežģīņu ziedi I


Jā - mežģīņu ziedi - tādu nu es atradu vienu no oficiālajiem nosaukumiem tam, ko pati biju nosaukusi par rudens puķēm :)
Kamēr ziedu tapināšanas procesam vēl jāsaliek visi punktiņi uz "i", sagatavoju īsu ieskatu tā saucamo ziedu darināšanas verķīšu klāstā. Aprakstam, kuru piedāvāšu tuvākajā laikā, būs nepieciešams speciāls instruments - Flower Loom (Pitsikukka, Loom Gerät) - kuru, iespējams, jau esiet redzējuši kādā veikalā, bet nepievērsāt uzmanību, jo īsti nezinājāt, ko ar to darīt...

Tad nu laipni lūgti verķīšu pasaulē...
Man pašai darba variants ir šāds aparāts:
Bet vienā no veikaliem ieraudzīju arī šādu, nolēmu nofotografēt, lai redzat, ka iepakojumi var būt dažādi, bet tas, kas iekšā, īpaši neatšķiras:
Un vēl viena variācija ir Mammas roku blogā atrādītais - arī šāds ir izmantojams ziedu darināšanā:
Šis, iespējams, ir no kāda bērnu rokdarbu komplekta, atšķirība no augstākredzamajiem ir tā, ka puļķīši neņemas ārā un ir tikai 2 rindas. Bet tas nenozīmē, ka šāds aparātiņš būtu sliktāks, jo iespējas variēt un radoši izpausties ir tik un tā. Uz šī verķīša ir iespējams izveidot divu izmēru ziedus - lielu un mazu; tāpat iespēja vienā ziedā apvienot abus līmeņus, vai arī darināt tikai viena līmeņa ziedus; un arī pēc diega uztīšanas veida - var darināt ap vienu puļķīti uztītu ziedlapiņu vai ap diviem puļķīšiem tīto. Kā jau minēju, arī šis ir gana labs!
Vienīgais mīnusiņš ir noņemšanas procesā - kad ziediņš gatavs un tā viducītis sašūts, tas būs diezgan stingri nostiepts uz puļķīšiem, tāpēc noņemšana te būs grūtāka, nekā verķīšiem ar izņemamiem puļķīšiem. Kam jāpievērš uzmanība - noņemot uztītos diedziņus, tas jādara uzmanīgi, lai neizplēstu "ziedlapiņas", lai nesabeigtu dziju (ja tā ir pūkaina, ja tā dalās u.t.t.).

Kas "lācītim vēderā"?
Verķītis sastāv no vairākām detaļām: kvadrātainas pamatnītes, uzliekama riņķīša ar caurumiņiem un n-tiem puļķīšiem:
Kantainā pamatnīte domāta, lai neceļot to no galda, varētu brīvi grozīt apaļo daļu dzijas uztīšanai. Es gan šo funkciju neizmantoju, jo tāpat verķīti virpinu par rokām un man nav aktuāla turēšana uz galda virsmas. Tas nu lai paliek tiem, kas strādā akurāti, pie galda.

Tad nu mazliet parādīšu variācijas, kā sagatavoties lielajam procesam - ziediņa radīšanai:
1. puļķīši jāliek visapkārt, jo ziedam taču vēlamies apaļu formu (pieļauju, ka ziedlapiņas var plānot retākas, tad puļķīšus liek tāpat visapkārt, tikai izlaižot vienu caurumiņu). Šādā variācijā var uztīt lielākā izmēra ziedus ar viena līmeņa ziedlapiņām - zieda diametrs būs 9,5 cm, ja tin ap vienu puļķīti; 10,5 cm - ja tin ap diviem puļķīšiem. Tātad lielākais izmērs, ko var iegūt, ir 10,5 cm (pateikšu priekšā - mazākais sanāks ap 4 cm, ja uztīs ap iekšējo rindu)
2. nākamais variants - divu līmeņu ziedlapiņas (te gan pēc brīvas izvēles var izvēlēties, kurā līmenī saspraust otru rindu, iespējamie varianti ir trīs: tuvāk lielajai ziedlapai, pa vidu, tuvāk viducītim). Šādā kombinācijā būs vieglāk uztīt, jo nav pārāk tuvu iepriekšējai puļķu rindai
3. trīs līmeņu ziedlapiņām jāsasprauž vēl viena rinda. Nu jau uztīšana būs grūtāka, bet toties priecē doma, ka ziediņš iznāks aizvien interesantāks
4. tiem, kas grūtību nebaidās - visu četru līmeņu ziedlapiņas, saspraužot visās četrās rindās apkārt puļķīšus, uztīšana ārprātīga, visas iespējas nokļūdīties un dziju aptīt ap tuvu stāvošo nākamo rindu u.t.t., bet tā nav neiespējamā misija :)
Atzīšos, ka neparādu vēl vienu verķīša funkcijā paredzēto variāciju (te augšējā bildītē redzams, ka paliek pāri astoņi caurumiņi) - kvadrātains viducītis. Īsti šāds tinums man nepatīk un pati to nelietoju, tāpēc atļaušos noignorēt. Kvadrātainie tinumi redzami pašā pirmajā bildītē uz kastītes - tā ka ja vajadzīgi tieši šādi dekoratīvi elementi, par ziediem tos nenosaukšu, tad var izmantot arī šo iespēju.

Pats process taps nākamajā aprakstiņā, bet jāņem vērā, ka vienas vienīgas patiesības nav, uztīšanu var dažādi variēt. Kas ir pozitīvi - veikalos nopērkamajiem verķīšiem klāt nāk kaut minimāla, tomēr instrukcija, kā uztīt diedziņus. Te ir instrukcija, kas bija pievienota manam aparātiņam - svešā mēlē, bet zīmējuma jēga ir skaidra jebkurā valodā:


Par diegu izvēli - grūti kaut ko ieteikt, jo katram būs savas vēlmes un vajadzības, kur pēc tam pielietot gatavo izstrādājumu. Uz kastīšu foto ir redzamas dažādas variācijas - gan īrisa diegi, gan dzijas, gan efektdzijas, gan lentītes u.t.t. Man no galarezultātiem ļoti patīk mohērīgo dziju tinumi, ziediņi ir pufīgi un pūkaini :) Bet arī plakanie ziediņi no citām dzijām ir ļoti skaisti, īpaši ja izmanto dažādu līmeņu tinumus, tad katra ziedlapiņu rinda skaisti izceļas.
Bet par to visu sīkāk nākamajā aprakstā, pie kura man vēl mazliet jāpiestrādā :)

11 comments:

Aija Elliņa teica...

Oho, ļoti izsmeļoši un rezultāts skaists!

Inese teica...

:) paldies, rezultāts gan te vēl nav redzams :) to pietaupīju nākamai reizītei, kad būs paša procesa apraksts...

Aija Elliņa teica...

Jā, Inese, es domāju tās puķes, kuras tur uz tiem vāciņiem redzamas, ar nepacietību gaidīšu Tavas puķes! :)

Zkss teica...

Pitsikukka-somiski "ziedu mežģīnes" vai "mežģīnes ziedos".
Cik maksāja tā kastīte? Svētdien ka reiz noskatījos, tik cenu nepiefiksēju. Ieraugot Tavu aprakstu, man prātā jau uzbūrās dažādi varianti, kur varētu šos ziedus pielietot!

Zkss teica...

Tehnika-flower loom (burtiski sanak-"ziedu stelles"). Zem flower loom gūglē ir tiiik dauuudz :O

Inese teica...

Paldies Zkss par info - tulkojumus vēl nebiju skatījusies, bet uz flower loom googlē noteikti var atrast visu nepieciešamo info - man uz ātro neizdevās atrast to, ko meklēju, tāpēc tā pamatīgāk vairs arī nepētīju...
Youtubā var apskatīties filmiņas, kā tie ziedi top.

Par cenu nepateikšu - jo mans aparātiņš ir dāvināts, bet veikalā ko fotografēju, cenu nepaskatījos :(
Internetā (latviancrafts) atradu cenu - 7,90 Ls

Zkss teica...

Gūglē skatījos zem attēliem tos vārdus. Arī somu valodā šo to var redzēt:)
Kura veicī redzēji to ko fotogrāfēji? Es Prizmā. Plūrēju arī eBay. Nu cenas tur smukas:) Pašlaik gan bija arī daži uz izoli, biškuci letaki, pie tam pavisam savādāka tā uzparikte izskatās. Es pie saviem tutoriāļiem pieliku vienu-ka pašam pagatavot šādu verķīti. Nebūs nekāds smalkais variants, bet nu-izmaksas lētas.

Inese teica...

Paldies, Zkss - apskatījos tutoriāli - man kā reizi bija doma ieteikt, ka var jau pats arī to aparātu uzmeistarot

Es fočēju Dominas Prizmā :)

Zkss teica...

Nopirku šodien Elīza auduma vekalā kantainu lūmu par 1.1Ls. Apaļie beigušies-tie esot par 0.80Ls bijuši. Turku. Saucas YŪN MOTIF TEZGAHI. Šite sašūšanas veidi labi parādīti: http://famgr.com/2008/07/17/making-a-flower-on-the-ronco-flower-loom/
Ārprāts-esmu iegājusi azartā:)

Tati teica...

Здорово! Я даже и не знала о таком!!! Спасибо! :)

Inese teica...

ну вот - не зря день прошёл :)