Lapas

ceturtdiena, 2010. gada 21. oktobris

Oda sievietei!



Jau labu laiciņu gribējās padalīties iespaidos par kādu fantastisku izstādi, kuras burvība vēl joprojām virmo ap mani – tā ir izcilās mākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres izstāde “Ak, sievietes!” Tā bija aplūkojama pagājušā gada nogalē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, un iespaidoja mani tā, ka ar vienu apmeklējuma reizi man bija par maz. Un kas ir interesanti – otrajā apmeklējuma reizē es katrā darbā ieraudzīju aizvien jaunas nianses, kas pirmajā bija palikušas nepamanītas. Tādi ir šīs mākslinieces darbi – pārbagāti, krāšņi, smalkām detaļām izstrādāti… Nespēju pateikt labāk, kā Iliana Veinberga rakstā “Stihija sieviete. Edīte Pauls-Vīgnere” ir noraksturojusi: “Edītes Pauls-Vīgneres darbi ir absolūti unikāls fenomens pats par sevi! Gobelēnu aušanas vēsturiskajās tradīcijās ieturēti tēlojoši gobelēni, abstrakcijas, telpiskas tekstila instalācijas, aplikācijas... Lai šo daudzveidīgo darbu klāstu tipoloģizē zinātnieki, taču visus tos vieno kāda acīmredzamība – katrs no tiem ir saturīgs, inteliģentas un arodu meistarīgi pārvaldošas personas darbs, kas līdzinās daudzslāņainam mākslas projektam.”

Edīte Pauls-Vīgnere par savu izstādi vēsta:
Ak, sievietes!
...no volāniem līdz volāniem... Balerīna - trausla figūriņa, taurenītis, ziedlapiņa... atraujas no zemes... Cirks. Arēna. Lidojums gaisā... Kāda meistarība!
Nē, viņas neēd, nedzer, nedara tā, kā dara parasti cilvēki, viņas ir citādākas. Tāds spriedums man radās bērnībā.
Laika gaitā esmu sapratusi, ka ne tikai dzīvības noslēpums ir sievietē, viņa ir stipra, varoša un garīga būtne.

Viss dzīves daiļums nāk no sievietes,
Bez tās mēs dzīves nastu nepanestu.
Viss dzīves mīļums nāk no sievietes,
Bez tās mēs tumsībā un naidā dvestu.
(Rainis)

Rakstnieces, mākslinieces, zinātnieces, kosmonautes, karalienes un prezidentes – šajā izstādē esmu radījusi nelielu daļiņu no daiļā dzimuma talanta izpausmēm, veidojot tās kā gleznas ar dažādu materiālu palīdzību.
Bieži vien sievietes dažādu apstākļu dēļ nav varējušas attīstīt sevī dusošos talantus, un kā galvenā misija palikusi ģimene un bērni.
Kad mana māte dziedāja, likās, ka mājās ir lakstīgala, bet krustmātes skaistumam un kustību daiļumam piederētos skatuve; tādēļ izmantoju 20. gs. fotoattēlus, parādot tos šajā izstādē.
Tam, ka sievietei bijusi arī negatīva loma, mainot pat vēstures gaitu, esmu nedaudz pieskārusies, bet visvairāk mani piesaistīja sievietes juteklīgums, maigums, spēja priecāties, kā rezultātā tapa cikls “Sieviete un mēness”.













Laikam jau lieki piebilst, kādā sajūsmā es biju par šiem brīnišķīgajiem darbiem - tie pilnībā atbilst manai izpratnei par skaistumu – pērles, kruzuļi, vizuļi, volāni, mežģīnes un galvenais tā visa tik daudz!!!

Tā kā izstāde vairs nav aplūkojama, atradu nelielu video, kas ļauj kaut nedaudz iejusties izstādes gaisotnē un aplūkot darbu patiesos izmērus, kas bildēs nav tik labi redzams.





Te būs arī Panorāmas sižets, kurā vēlreiz var noklausīties izstādes veltījumu A.Volmāra izpildījumā un arī īsu interviju ar pašu mākslinieci:

Turpinot sievietes cildināšanas tēmu, gribējās ielikt arī šos skaistos vārdus (tie gan ir krievu valodā), kas tik ļoti saskan arī ar izstādes tematiku un E.Pauls-Vīgneres skaistajiem darbiem:

Я - женщина и значит я актриса,
во мне сто лиц и тысяча ролей.
Я- женщина и значит я царица,
возлюбленная всех земных царей.
Я- женщина и значит я рабыня,
познавшая солёный вкус обид.
Я- женщина и значит я пустыня,
которая тебя испепелит.
Я- женщина, сильна я поневоле,
но знаешь даже если жизнь-борьба,
Я- женщина, я слабая до боли,
Я -женщина и значит я судьба.
Я- женщина, я просто вспышка страсти,
но мой удел терпение и труд...
Я- женщина, я то большое счастье
Которое совсем не берегут.
Я- женщина и этим я опасна,
огонь и лед навек во мне одной.
Я- женщина и значит я прекрасна,
с младенчества до старости седой.
Я- женщина и в мире все дороги
ведут ко мне, а не в какой-то Рим.
Я- женщина, я избранная богом,
хотя уже наказанная им!

Mīļās dāmas – ceru, ka sajutāties īpašas!!!

3 komentāri:

Aija Elliņa teica...

Skaisti, paldies Tev!

Zkss teica...

Ak, tad redz no kurienes kleitiņas:)) Izstāde bijusi tiešām iespaidīga. Man arī patīk visi tie volāniņi, brokāti un zīdi gleznās! Smuki un iedvesmojoši!

Inese teica...

Zkss - vispār nebiju iedomājusies, ka tās kleitiņas ir šīs izstādes iespaidā, bet laikam jau tā ir - vienkārši mans klusais sapnis ir radīt vismaz vienu šādu lielu skaistu "gleznu", tāpēc meitiņas sedziņas miniatūrversiju pat neievēroju :)
Jebkurā gadījumā E.Pauls-Vīgneres darbi man apstiprina arī manu iekšējo pārliecību, ka nav nekādu ierobežojumu ne materiālu, ne tehniku izmantošanā, t.sk. arī aplikācija no mini kleitiņām :D Tā ir tā galvenā izstādes ietekme - brīvi ļauties savai fantāzijai un domu lidojumam!