Lapas

ceturtdiena, 2010. gada 11. novembris

Bumbas bumbiņas mūsmājās...

Bumbas aizņem mūsmājās pietiekoši daudz vietas, lai par tām atsevišķi parunātos...
Kādas tad tās mums ir - visu veidu un materiālu, lai maziem pirkstiņiem atšķirīgas izjūtas un arī lai mammai nav garlaicīgi :)
Obumbas - tās nu ir izcils piemērs, kad par rotaļāšanos vairāk priecājas vecāki. Jau pirmo obumbu nopērkot, sapratu, ka gribu vēl kādu, tās ir tik īpašas - nu jau mums ir trīs dažādas obumbas (trešā - multifunkcionālā labirintbumba nav nofotografējusies, bet tā apskatāma muki.lv lapā, kur var vairāk palasīties par obumbām vispār). Tās var ņurcīt, likt mazo iekš lielās, lielajā sakrāmēt citas mantas (mēs liekam salveškabatslakatiņu paciņas) un tad pa caurumiem tās atkal pikšķerēt ārā, mētāt (t.i., izmantot arī bumbas pamatfunkcijā) un vienkārši meditatīvi virpināt pa pirkstiem...


Nākamās, kas diendienā tiek ielietotas, ir Tiger veikalā nopirktās koka bumbiņpērles. Paldies Lainei par šo mūsu atradumu :) Ar šīm mums rotaļprieks neizsīkst, jo atrodam aizvien jaunus veidus, kā tās ielietot. Visbiežākais pielietojums  ir un paliek visu pērlīšu izbēršana uz grīdas un vērošana, kā mamma tās atkal vāc kopā. Šī iemesla dēļ ar tām spēlējamies tikai uz tepiķa virsmas, jo tad bumbiņas neaizripo pārāk lielā rādiusā.
Jaunākais mūsu izgudrojums ir  veco adāmadatu otrā dzīve. Tā kā vēl no vecmammas ir palikušas kaudze ar zeķu adatu komplektiem, kas ir dažādu izmēru un skaitliski vairs nav nokomplektējamas adīšanas vajadzībām, bet izmest, saprotams, ka nevar (!), izdomāju, kā tās pielietot mūsu jaunajai atrakcijai - bumbiņu krāmēšanai.
Te nu aicinājām palīgā tēti, jo vajadzīgs rupjš vīrieša spēks - sazāģēt bluķīšus un sacaurumot to mūsu vajadzībām. Tad nu pēc izvēles var spraust adāmadatas (1 līdz 5) un radoši izpausties - likt pēc krāsām, pēc izmēriem, pēc formas u.t.t.
Tētis tā iekarsa bluķīšu zāģēšanā, ka sazāģēja arī koka ripiņas un, galvenais, sajutās gana varens par paveikto
Jāatzīst, ka meitiņai bumbiņu uzdabūšana uz adatas vēl diezko labi nepadodas, bet ar katru reizi sanāk aizvien labāk :) Mīnuss šai "rotaļai" ir tāds, ka adāmadatas ir asiem galiem, bērnu ne mirkli nevar atstāt vienatnē ar šo visai bīstamo uzparikti. Bet pieaugušā uzraudzībā un mākslinieciskā vadībā bērns var izpausties pēc sirds patikas (un uz to visu ar garlaikotu interesi noraugās mūsu Karalis)
Šīs pašas bumbiņas krāmējam un pārkrāmējam dažādos traukos. Te esmu saglabājusi mitro salvešu kastīti, kurā lieliski var sastūķēt gan sīkas mantiņas, gan arī bumbiņas
... un, protams, arī kreļļu vēršana - te labprāt piedalās arī lielais brālis, kas māsai ir savēris ne vienu vien skaistu virteni, pamazām no haotiskas bumbu virtenes pārejot uz augstāku līmeni - simetriskas krāsu un izmēru saskaņošanas


Lai arī tās nav īsti bumbiņas, bet pielietojuma ziņā īpaši neatšķiras - stikla lāsītes (arī tās un šos burvīgos trauciņus iegādājos Tiger veikalā). Te nu ir pavisam citas sajūtas - gan skaņa izberot, gan ar rociņu tās taustot - gludā un vēsā virsma ir pilnīgi atšķirīga no koka bumbiņām. Visbiežākā izklaide ir to izbēršana, bet tāpat arī krāmējam pa trauciņiem - un tad vēl skaļā muzicēšana, kad vāciņš aizvērts...


Kaučuka bumbiņas - tās ir visgrūtāk izkontrolēt, pārāk atsperīgas un pārāk labi prot noslēpties... Šīs meitiņai dikti patīk uzlikt uz zoba un virpināt pirkstiņos.


Plastmasas pērlītes - tām uzreiz vietiņa atradās plastmasas pudelītē un lieliskākā izklaide ir tās izbērt un tad pa vienai salikt atkal atpakaļ. Te gan bērniņš jau bija paguris pozēt un rotaļāties ar visām bumbām pēc kārtas, tāpēc pati pudele nav redzama, jo pazudusi kustībā, bet citu bildīti meitiņa vairs nebija pierunājama nopozēt :)
Citas pērlītes vēl palikušas neizpakotas tīri praktisku apsvērumu dēļ, jo tik sīkas un smalkas lietiņas nosargāt no izkaisīšanas būtu pagrūti. Bet tās lieliski lietojas ar visu iepakojumu - šīs paciņas var smuki krāmēt kastītēs, ar tām var brīvi pārvietoties pa māju, jo nekas (vismaz pagaidām) nebirst ārā, galvenais, ka tās var arī pakošļāt un mamma nebaras :)


Koka bumbas - krellē veramās. Pagaidām vēl tik sarežģītas lietas nedaram, bet šai mantai ir liels pluss - koka adatiņa, uz kuras ļoti viegli uzvērt koka bumbiņas un klucīšus. Šī mums noderēs nākamam attīstības posmam - kreļļu vēršanai, lai apgūtu pirmās iemaņas pirms pērlīšu pīšanas smalkumiem...


Vēl mums ir arī tamborētas bumbiņas, ko kādreiz tamborēju saviem kaķiem, lai ir ko pa māju padzenāt, bet tagad arī meitiņai kāda noderētu, bet par tām gan kādu citu reizīti!

16 comments:

Zkss teica...

Forši! Gaidu to brīdi, kad mums viss nelīdīs mutē:D Mums topā kastaņi un lielākas bumbas=auduma,volejbola un parastās piepūšamās, kā arī tā pavisam liiieeelāāā, kurām dažām ir divi ragi :D
Kas tas par Tiger?

Inese teica...

Tiger ir veikaliņš Alfā, kur tirgo visādus niekus, t.sk. arī koka un plastmasas pērļukus, traukus, rotaļlietas u.c. :)
...mums jau ar lielākoties kaut kas mutē paslēpjas, bet pamazām jau tiek apgūti vārdiņi "nedrīkst" un "spļauj ārā" :D
Bet kastaņi mums ir vesels lērums...

Laine teica...

Super, duper!!!! Riktīgi jauks un kvalitatīvs rakstiņš! Un bildes tik foršās! Skatos, ka tu Tigerā tā labi samaksā :DDDDDDDDD Es parasti vairāk par 2-4 paciņām neiznesu :DDDD

Anna teica...

Nu, redzi kā- man arī šodien gribējās rakstīt par bumbām, gan tamborētām, bet man šodien izpaliks...bumbas tiešām ir tās lietas, kas mazajos rada prieku un darboties gribu. Taviem bērņukiem kārtīgi bumbiņkrājumi ;)

Inese teica...

Jā, Laine, man Tigerā diezko labi neiet - labāk man tur retāk rādīties :D Es tur ne tikai bumbiņās bankrotēju, bet vēl arī citos plauktos iegrābjos :)

Anna, esmu žurkas tipa vācēja, maniem bērniem ir ne tikai bumbiņkrājumi vien :)
Gaidīšu tavas tamborētās bumbas, ka tik nav tādas pašas kā manējās :)))

Irēna teica...

Burvīga un attīstoša nodarbošanās, tieši piemērota mazai princesei.

Inese teica...

:) laikam jau mazām princesītēm tās bumbiņas vairāk patīk...
Ar puiku neatceros, ka tik daudz būtu bumbiņojušies, bija citas nodarbes.

Zkss teica...

Un kā var aptamborēt tās bumbas?
Žēl, ka tik tālu Alfa...Bet nu lāb, nauda ietaupīsies:D

Plūmīte teica...

Un tavi bērni tiešām spēlējas ar Obumbām? Manam bērnam interese bija tikai pusdienu. Tagad, kad pagājis kāds laiks, piedāvāju paspēlēties atkal, bet joprojām neinteresē, kaut es ceru, ka kaut kad tomēr tas pirkums atmaksāsies :)

Inese teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Inese teica...

Zkss - bumbiņas tiek tamborētas, aptamborētās bumbiņas ir mazliet kas cits... Kaut kad ielikšu blogā

Plūmīt, nevar teikt ka obumba būtu mīļākā rotaļlieta, jo kā jau minēju rakstiņā, tā vairāk ir vecāku prieks - dizainiski un idejiski tā ir pilnīgi un galīgi manā gaumē :)
Lielajam bērnam patīk tās mētāt (izņemot multifunkcionālo, tā ir no plastmasas), dikti labi pret sienu atlec :), bet ar mazo visādi kombinējam - salieku tajā citas mantas, tad viņa velk ārā, citreiz pati kā koferi stiepj, to ērti paņemt. Mazā obumba tika pirkta draudzenes bēbim, bet meitiņa to tā prihvatizēja (sākumā viņai tā ļoooti patika), ka nācās draudzenei pirkt citu, pie viena arī lielo oranžo nopirku. Mazo var iestūķēt lielajā iekšā un atkal jauna aktivitāte...
Faktiski spēlēšanās ar kādu mantu lielā mērā atkarīga no tā, kā vecāki pret to mantu izturas, vai tā izraisa interesi bērnā vai ne. Ir ļoti daudz mantas, kuras pastiprināti piedāvāju (var teikt, uzmācos ar tām), kamēr bērns pierod un pats sāk ar to spēlēties... obumbas ir to skaitā :)

Inese(Gadalaiku Skices) teica...

Super!Mums arī ir vesela bumbiņu kolekcija!Jo jau tad kad strādāju skoliņā, ar saviem skolnieciņiem -biju savākusi daudz dažādu bumbiņu!Bumbas bumbiņas tiešām dikten laba lieta!!!Kad auga vidējais puikinš nopirkām istabā nelielu baseiniņu,kurā sabērām krāsainās bumbas(tā teikt kaut kas līdzīgs lielaveikala rotaļu laukumiem,kur peldās bumbās).Tagad domāju drīz jāriktē būs mazam māšukam!:)
P.S.Paldies par to Tiger veikalu -nebiju pamanījusi tādu...

Iveta teica...

Oball laikam ir obligātais elemts visās ģimenēs, kur it mazi bērni:)))

Inese teica...

... kaut kā tā ir kļuvusi par 21.gs. modes lietu - nu dikti feina tā bumba :)

Elīna teica...

Super idejas! Man vislabāk patīk ar tām adatām un koka pērlītēm.
Mēs izmantojam mazas podziņas - tās var grābt saujām un bērt un lasīt atpakaļ trauciņā...

ļoti krāsains rakstiņš!!!

Inese teica...

manai meitiņai jau arī mīļākā nodarbe ir pilnu saujiņu tās koka bumbiņas nogrābt un tad pārvietot vai nu citā traukā, kastē, vai vienkārši pa grīdu :)

Ar adatām gan jābūt uzmanīgiem, tomēr tās bērnu kustības ir tik neprognozējamas...