Lapas

trešdiena, 2011. gada 17. augusts

Lielpilsētas laime :)

Nav noslēpums, ka dzīvošanai lielpilsētā daudzdzīvokļu namu rajonā ir arī savi mīnusi - manā gadījumā tas noteikti ir dzīvās dabas trūkums. Un ja daba nenāk pie tevis, tad veido savu dabu pats :)
Tā es gadu no gada iekopju savu mazdārziņu uz balkona, kur senos labos laikos atradās vietiņa visiem - i kaķiem, kur nagus asināt un saules peldes pieņemt, i bērnam baseiniņš un smilšu kaste, i pašai atpūtas krēsls, kur kādu grāmatu palasīt un vienugad pat zemenes lielā toverī auga, visu vasaru bij odziņas, ko katru dienu dēlēnam kārajā mutītē iebāzt, neskatoties uz to, ka zemeņu sezona beidzas jūnijā :))) Bet visa pamatā ir skaistās puķu kastes, ar kurām mani lutina mamma - jau esmu minējusi, ka viņa man daiļdārznieks pēc būtības un pēc izglītības.
Priecē, ka garāmgājēji skatās uz augšu un priecājās (reizēm visai skaļi, ir bijušas pat neveiklas situācijas, ka esmu pietupusies ūdens uzpildīšanai un dzirdu, ka manu balkonu turpat lejā skaļi apspriež - bija neērti celties un parādīties, ka  turpat vien esmu  :D). Mans MinkuKaralis izmanto situāciju, lai sevi parādītu - pēdējos gadus gan kļuvis prātīgāks un pieticīgāks, nemaz vairs tā nekomunicē ar garāmgājējiem, kaut arī viņa vietiņa ir palikusi nemainīga :))) Priecājos par katru taureni un kamenīti, kas ir bieži ciemiņi mūsmājās, jauki noskatīties, kā tie pārvietojas no ziediņa uz ziediņu, tik aizņemti, ka pat nemana, kā tos vēro :)
Ko nu es te daudz pļāpāšu, priecājieties arī jūs par daļiņu manas pasaules burvības :)



 Mammas šīgada vājība - dekoratīvās nātres :)



 


Mīļās alisītes, kas vakarā tik saldi smaržo :)




Izturības ziņā pirmrindnieces - krāšņās balzamīnes :)))


Gribēju jums parādīt, ka tās man ir vairākos toņos - šīm vajadzēja būt rozīgākām, bet bildēs skatos, ka abas gandrīz vienādas :) - iepriekšējā bildē, gan redzams, ka tālumā ir tumši sarkanas, viducī rozīgas, bet priekšplānā koši sarkanas




Manas nemainīgās favorītes - lobēlijas - ja citi ziedi ik gadu mainās, tad lobēlijas ir tās, kuras vairāk vai mazāk ir katru gadu







Pēc vairākkārtējiem lūgumiem, pievienoju arī vienu bildīti, tā teikt - skats no malas :))) Tā gan nav šī gada bilde - te ir arī iespējams ievērtēt, kāds krāšņums bijis citugad - no visa šī krāšņuma šogad ir tikai bakopa (tā ir kreisajā pusītē pirmajā kastē stūrītī baltā nokarenā :D) un nevaru ieraudzīt lobēliju, kurai noteikti kaut kur jābūt - bet vēl viena kaste ir gar balkona trešo malu un arī iekšpusē ir vairāki podi un vēl viena kaste ēnu mīlošajiem ziediem, kas arī ir tai neredzamajā malā (tur kastes ir divos līmeņos). Tur, kur tie divi mieti redzami, tur vairākus gadus aizaudzēju ar tunbergijām - tās izaug ap 3 metri - t.i., līdz augšai un tad ripinās uz leju un zied krāšņiem oranžiem ziediem. Šogad siets jau bija galīgi sadrupis un tos mietus noņēmu nost.
Šī bilde gan tapusi vasaras sākumā, kad vēl visi augi tikai uzņem apgriezienus - līdz vasaras beigām dažs labs pamanās līdz pusbalkonam noaugt (piemēram, surfīnijas, kas ir abos stūros, vai arī dzeltenās kresītes, kas te ir uz augšu uzstutētas, ja tās atstāj brīvā kritienā, arī ir viens burvīgs dzeltens mākonis)




Nu tā mēs te Rīgā dzīvojam :), nekā jau īpaša, tikai skaistums vien apkārt :)))

Lai kur jūs būtu, novēlu jums arī katram savu paradīzes stūrīti, kur gūt prieku!

16 comments:

andrasballe teica...

Cik skaistas bildes :) Man gan gribās vēl bildi, kas redzama pa ielu ejošajiem gājējiem - pieļauju, ka visu puķu kopaina fantastiska :)

Inese(Gadalaiku Skices) teica...

Jā,piekrītu Andrai,labprāt redzētu balkona krāšņo kopskatu!:))
Es ar puķu mīle, arī ļoti patīk izdaiļot balkonu ar puķu kastēm!

Inga teica...

Skaists dārzs, Inese! :)) Domāju gan, ka garāmgājējiem kārojas ilgāk uz to paskatīties un, ja blakus vēl kāds draugs, vai paziņa, tad arī izrunāties no sirds par redzēto:)))) Man šķiet, ka Tevim vajadzēs vēl kādu sava dārza foto sesiju rīkot! :)) Un mammas dārza arī! :))))

Aija Elliņa teica...

Skaisti, Inese! Kāpēc nepaslavēji sevi par čaklumu? :) Arī apliet puķītes taču nedrīkst aizmirst, vai ne? Labi, ka ir šajās lietās zinoša mamma! Apbrīnoju Jūs abas! Super! :)

Biene teica...

Nu te laikam jau pateikts, man arī prasās no apakšas redzēt, bet puķes tiešām fantastikas!

Irēna teica...

Skaisti! Laimīgā, vari izvērsties. Manā priekšpusdienas saulē un vēl 5. stāvā viss sadeg, vairākus gadus mēģināju, līdz uzdevu.. bez tam tagad jau mana dārzniece MOna neko neļaus audzēt

Unknown teica...

Jauki. man pēdējos gadus uz balkona ir šādi podi, izskatās glīti -http://www.rotonet.lv/

Inese teica...

:) prieks, ka jums prieks :)
Par kopainu jāatzīst, ka šogad pateicoties biežajiem negaisiem un lielajiem lietiem, kopaina nav tik skaista kā citus gadus. Un vēl viens iemesls, kāpēc kopainu negribējās rādīt - tā ir briesmīgā mājas fasāde, pie kuras gan jau sen esmu pieradusi, bet bildē tā tik un tā izskatās baisi (ir man viena sena bildīte, ieskatam pievienošu to :D)
Inguci, mammai manai kā kurpniekam - sava dārza pašlaik nav - ir tikai grandiozi plāni, ka kādreiz noteikti būs - nu Tu jau saproti, kādreiz, kad būs mazāk darba, vairāk laika u.t.t. :)))
Aija, darbiņi uz balkona reizēm līdzinās tādam nelielam mazdārziņam - saliet, apsmidzināt, izlauzt noziedējušos (īpaši tiem augiem, kas naski uz sēklu veidošanu), samēslot, uztīt (ja ir kāds vijīgais), cīnīties ar kaitēkļiem u.t.t. :D
Irēn, man arī ir cepetis līdz pusdienām, pēc tam saulīte pārveļas uz mājas otru pusi, bet pagalma koki mazliet pasargā - lai gan rīta saule mēdz būt diezgan svelmīga (šogad to mazāk jutu) - citus gadus laistīju pa divām reizēm dienā, jo visu laiku kastes bij izkaltušas. Man mamma piemeklē puķes, kas izturēs sauli (viena kaste man ir kā uz cepešpannas, par to īpaši jāpiedomā :D), ir arī ēnainā vietiņa, kur labi jūtas tās puķītes, kuras saulīti tik ļoti nevēlas. Nu par kaķi laikam lieki teikt, ka Minkāns sevī jūt lielu dārznieka potenciālu un ik pa laikam metas kaut ko pārstādīt (tālāk par izrakšanu viņam neļauju darboties :D), vai arī vienkārši guļ visā garumā kastē, tad nu glābju, kas glābjams :)))

Inese teica...

heilkrauter - tur podi patiešām skaisti, tik tad vajadzīgs liels plašums, lai tie pa smuko izceltos

Unknown teica...

Es domāju par mazajām kastītēm, kuras var piestiprināt balkona malai.. izskatās labi arī pavasarī, kad puķes nav vēl tā sakuplojušas. Galvenais, kaut arī dārgākas par plastmasas, kalpo daudzus gadus /man jau ceturto/. Es esmu izurbinājusi caurumiņus un pakarinājusi lina virvītēs. Lai jauka diena un jauka "puķošanās"!

Inese teica...

heilkrauter - manas plastmasnieces godam kalpo jau desmito gadu, tāpēc vēl nav bijusi vajadzība iepirkt jaunas - tolaik, kad pirku, nekāda lielā izvēle nebij :)))

Aija Elliņa teica...

Protams, Inese, tāpēc jau arī rakstu, ka esi čakla! ;) Darbs jāiegulda liels, tas ir saprotams, pats no sevis jau nekas nezied.

Madara teica...

jā, man jau arī šī vājība uz krāšno balkonu. man varbūt nav tik košs ar tik daudzveidīgu ziedu klāstu bet zaļš gan :D

Inese teica...

jā, Madara, Tev ir zaļš tiešā nozīmē, bet man tikai daudzveidībā :) - Tev tāds būs visu cauru gadu, man tikai sezonāls raksturs...

andrasballe teica...

Inese - paldies, ka ieliki bildi :) Kopskats ir vēl skaistāks kā biju iedomājusies :)
Sapņoju par šādu skaistu dārzu arī sev kādreiz :)

andrasballe teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.