Lapas

svētdiena, 2011. gada 14. augusts

Mandalu brīnums

Šodien mani uzrunāja Ineses rakstiņš par mandalām - kā nekā, tās man jau daudzus gadus ir ļoti tuvas un mīļas. Šo blogu veidojot jau sākumā mandalām biju iedalījusi atsevišķu sadaļu, bet tā arī to neesmu aizpildījusi. Izrādījās, ka mandalas man tomēr ir tik dziļi personiskas un īpašas, ka nav nemaz tik viegli te tā publiski par tām runāt :)
Šī ieraksta galvenais mērķis būs parādīt, kādas mandalas top, kad ļaujam darboties mūsu zemapziņai - tās ne tuvu nav līdzīgas Tibetas mūku darinātajām smilšu mandalām (kurām ir cita filosofija), tās nav kādos noteiktos mākslas žanros vai tehnikās ierobežotas. Kā jau Inesei komentārā ierakstīju - mandalas tiek veidotas visdažādākajos veidos - zīmētas, tamborētas, no dabas veltēm izkārtotas (piemēram, viens no interesantiem veidiem ir jūrmalā no akmentiņiem (vai arī akmeņiem :D), gliemežvākiem, koku sprunguļiem un visa kā cita pa rokai pieejamā izveidot savu mandalu tuvu jūras ūdentiņam - tādejādi ļaujot kaut kādā brīdī tam aizskalot savu mandalu - te ir zināma līdzība ar Tibetas mūku smilšu mandalām, kad tās tiek izbērtas plūstošā upē).

Atrādu daļu no savām mandalām - uzreiz brīdinu - zīmēt es nemāku (tā sacīt jāsaka - kā māku, tā maunu), tāpēc nekādā gadījumā šos darbiņus nevar vērtēt no mākslinieciskā viedokļa. Mandalas uzdevums ir nevis zīmēt, bet gan izpaust savu aktuālo emociju un ļaut rokai darboties zemapziņas pakļautībā. Mandalas uzdevums ir ar izveidotās mandalas starpniecību atrisināt kādu emocionālu samezglojumu, kur ar prātu vairs netiekam skaidrībā, bet zemapziņa zin risinājumu (mēs tik neļaujam tai zemapziņai mums to pateikt :D), kā arī viens no mandalas devumiem ir zīmēšanas laikā izjusto emociju materializēšanās - tā doma, kuru izdzīvojam zīmējot, tā sāk aktīvāk virmot gaisā un ar savu pozitīvo noskaņu mēs veicinam tās realizēšanos :)

Sākšu ar savām mīļajām "Mežģīņu mandalām" - te nu var pazust uz vairākām dienām, jo uz milimetru papīra (šuvējām ļoti atpazīstams materiāls :D) ar šauro flomīti vai gēla pildspalvu aizkrāsoti mazie laukumiņi, protams, simetriski uz visām pusēm vienādi - ir ko skaitīt, noņemties un aci izmežģīt :D - bet meditatīvais ieguvums ir milzonīgs!



Tad vēl man ļoti aktuālas ir dažādu veidu ziedu (vai tām līdzīgu veidojumu) zīmēšana :) - tās faktiski ir formas un ietvari, kādās es iepazinu mandalas, līdz brīdim, kad izdevās prātu atbrīvot visdažādākajām formām un simboliem, ļaujoties lielākai mandalu burvībai






Te ir viens ļoti uzskatāms piemērs, ka mandala ne vienmēr uzreiz top tāda, kādu gribētos redzēt - viens procesiņš (salikts tapšanas secībā), kur tikai vairāku nedēļu laikā izdevās tikt pie vēlamā rezultāta - sīkumos nevaru stāstīt, bet te bija viena problēmiņa, kura nekādi nerisinājās, lai neteiktu, ka biju nonākusi strupceļā :D, bet pacietīgi atkal un atkal mēģinot to izzīmēt viss notikās, atrisinājās un rezultāts ir tāds, kādu to sākotnēji biju gribējusi attēlot, jo emocionālā līmenī bija nokārtojies tas, kas traucēja mandalu zīmēt (tas ir tas veids, kad mēs it kā zinām, ko vēlamies, bet nespējam to panākt - tad ir jānotiek kaut kam, kas pamaina situāciju kopumā un mums paveras ceļš uz vēlamo mērķi :D - un arī šādās situācijās, zīmējot mandalas, mēs varam atvērt tos vārtiņus, kur ir ceļš uz mūsu mērķi, jo visas problēmas vairāk vai mazāk ir mūsu galvās)

1. pa taisno gribēju uzzīmēt vēlamo, bet roka neklausīja un uzzīmēja ne tā kā gribēju :)

2. domāju par vēlamo, bet ļāvu rokai zīmēt, kā tas izskatās patiesībā :)

3. parādās zināma kārtība un struktūra, kas ļaus tikt līdz vēlamajam

4. un heisā-opsā - te nu tas ir - vēlamais un saņemtais :)))

Ir mandalas, kurās esmu mērķtiecīgi meklējusi it kā pareizo mandalas formu - te nu vairs nav spontānais kādu emociju vai risinājumu meklējums, bet gan meditatīva zīmēšana, tā teikt prāta atpūtai :)


Šī man ir mīļa un dārga, jo tajā simboliski attēlots tik daudz no tā, ko patiesi mīlu... (šī ir viena no retajām mandalām, kur ilgi un dikti ir plānots, meklēts un pārdomāts katrs simbols, katra krāsa, katra līnija - šī noteikti nav spontāna mandala)

te es biju vienā seminārā (ne radošā, bet intelektuāli izglītojošā :D) dienas garumā - var jau laikam redzēt, cik tas seminārs mani interesēja, jo tā laikā tapa šāds mistrojums - vienīgais, kas bija pa rokai, bija rūtiņu papīrs un divu toņu zilās pildspalvas :))

... tā aizrāvos, ka mājā atnākot vēl realizēju vienu ideju ar krāsainām pildspalvām :)

Vēl dažas meditatīvās zīmēšanas mandalas - te zīmēšanas laikā var ļauties emocijai un lai roka dara savu darāmo...




Ir arī man dažas nestandarta mandalas, kad domas lidojums nekādi negrib iekļauties aplī :)


ieskatamies centrālajā tēlā :D


Par šo pēdējo varu atzīties - kad tā tapa, man tik ļoti sāpēja galva, ka nezināju, kur likties - mandalā arī var redzēt, ka krāsas ir izteikti košas un ne manas un asumi un bultas, kas mani beidz vai nost :) Ticiet vai nē, kad mandala bija pabeigta, galvassāpes rimās :)))

Tāds nu ir īsais ieskats manā mandalu pasaulē - tās man visas ir ļoti nozīmīgas, jo katra glabā savu unikālo informācijas kodu. Izņemot pēdējo (galvassāpju) mandalu - visas pārējās ir ar izteiktu pozitīvu lādiņu, uz tām skatoties man ir ļoti laba sajūta - jo tās ir viscaur MANAS :)

Lai arī jums izdodas atrast savu meditācijas veidu, ar kura palīdzību justies neatkārtojami labi :)))

10 comments:

Diāna teica...

Ļoti interesanti. Vai ir kaut kādi noteikti principi, kas jāievēro, zīmējot mandalu?

Inese(Gadalaiku Skices) teica...

Ak,Inese...Es uz mirkli,pie pirmajām mandalām paliku bez valodas....Tāāds darbs!Skatot Tavas mandalas,atkal un atkal manī aug pārliecība,cik Tu esi dziļš cilvēks!
Un Tu saki,ka nemāki zīmēt!?Domāju,ka ar šādiem vārdiem,izrādot šos darbinus Tu kādam vari arī mazvērtības sajūtu radīt(bet cerams,ka ne!).Un mēdz teikt,ka nav cilvēku,kas nemāk zīmēt!Jo -kur gan ir teikts,ka jāzīmē tā un tieši tā!?;)
Palūkojot savus krāsainos un nekrāsainos gara darbiņus,nejauši atklāju,ka tomēr man ar tur jauši -nejauši tapis kaut kas" mandalisks" ;)

Paldies Tev par papildus iedvesmu! -noteikti iemēģināšu, arī apzināti, roku savu mandalu radīšanā!

Irēna teica...

Cik skaistas un dažādas!!

Inese teica...

Diān, ja tā teorētiski - tad mandala ir cirkulāra kompozīcija (sakrālais aplis), bet praktiski vienīgais princips ir atbrīvot prātu un ļauties zīmēšanas procesam. Es parasti tā arī sāku no centra, apaudzējot uz āru. Tai pat laikā - aplis arī ir nosacīts, budistu mandalas ir kvadrātos (t.s. vārtos). Katrai krāsai, simbolam, ko iekļaujam mandalā, ir sava īpaša nozīme, nekas nav nejaušs - faktiski var runāt par diviem veidiem: 1) apzināti piemeklēt simbolus, zinot to nozīmi, saskaņot krāsas, arī pēc krāsu nozīmēm un veidot kādai konkrētai tematikai speciālu mandalu vai arī 2) spontāni zīmēt - arī te būs simboli un krāsas, tikai tās jau būs devusi mūsu zemapziņa un pēc tam varam analizēt, ko īsti tās nozīmē, tādā veidā var atrisināt kādu problēmjautājumu, redzot kādi simboli un kādas krāsas ir parādījušās, kur ir šķēršļi un kur, savukārt, ir viss kārtībā :)

Inese, nemulsini mani :))) esmu parasts mirstīgs cilvēciņš ar ārprātā daudz interesēm, kas mani, tā vien šķiet, kādreiz saspridzinās mazos gabaliņos :D
Par to "nemāku zīmēt" - tas kāreizi ir par akadēmisko zīmēšanu, nekad neesmu mācījusies to darīt un nav bijis laika attīstīt šo izpausmes veidu. Tev ir taisnība - visi cilvēki māk zīmēt, tikai daudziem dzīves laikā ir "iepotēts", ka viņi to neprot un tādejādi ir nobloķēts dabiskais zīmēšanas prieks un māka.
Un, jā, mandalas ir mums visapkārt - tur jau arī slēpjas to maģiskais spēks :))) Noteikti pamēģini radīt savas īpašās mandalas - noskaņojies uz kādu tematiku un ļauj rokai vaļu...

Inese teica...

Irēn - bija mērķis parādīt mandalu dažādību, lai arī to veidi ir tuvu bezgalībai :), kā arī mandalu zīmēšanas iemeslus - tās nav tikai problēmu risinājums, bet gan arī atpūta, sevis izzināšana, meditācija u.t.t.

Ineta teica...

Tavas mandalas ir burvīgas! Ziedu mandalas brīnišķīgas! Un tikai nestāsti, ka nemāki zīmēt :D , pat ļoti labi māki! Es tādus kaķus un suņus pat i nemēģinātu uzzīmēt, jo skaidri zinu ka nesanāks :D
Tagad es zināšu, kas ir mandala un kā tā top. Paldies par informāciju! Kādu reizi būs jāpamēģina ko uzburt. Man ir tāda sajūta, kad zīmējot tās mandalas var rast mierinājumu...ak jā, Tu jau to pieminēji :)

Inese(Gadalaiku Skices) teica...

...Inesīt,man ir tāda rakstura iezīme,ja ir kas labs par kādu sakāms,es neklusēju -bet pasaku!Kā arī -nekad neglaimoju!
Paldies,ka parādīji savas mandalas!:)

Gunta teica...

Par zīmēt nemācēšanu pat neizteikšos! Sapņot tik varētu par tādu prasmi! :)
Bet traki labu ideju pasviedi - zināšu tagad,ko zīmēt garlaicīgos semināros. Nebūs vairs tikai muļķīgas puķītes un aizkrāsotas rūtiņas. :D

Inese teica...

Ineta - noteikti pamēģini - tā ir viena aizraujoša padarīšana :)
Inese - vēlreiz paldies, un Tev ir burvīga rakstura iezīme :D
Gunta - vienīgā problēma tais semināros ir tā, ka aizraujoties un atdodoties mandalas valdzinājumam var aizmirsties, kur atrodies :)))

Daiga teica...

Vienreizējas mandalas, žoklis nokārās... paldies, ka padalījies :)

Par milimentrīgo papīru pat nebūtu iedomājusies, bezgala oriģināli!