Lapas

piektdiena, 2012. gada 6. jūlijs

Uz Aivieksti pēc aiviekstenēm / Айвиексте

Pagājušo sestdien izbrīvēju dienu vienam nelielam riksim pa Latvijas skaistajām vietām - šoreiz uz Aivieksti (kas ir aiviekstenes, neprasiet - nezinu, cerēju, ka mamma google man dos kādu mājienu, bet nekā :( )
В прошлую субботу подарила себе выходной, чтобы полюбоватся красотами своей маленькой, но безумно красивой страны - на этот раз гульнула в Айвиексте :)


Tā kā bilžu ir nepieklājīgi daudz, tad ar tekstu būšu skopa :)
Поскольку картинок будет неприлично много, буду экономить на текст :)

Sākām ar Kalsnavas arborētumu - kas ir lielākā dekoratīvo koku un krūmu kolekcija Latvijas austrumdaļā. Arborētums izveidots 1975 gadā. Teritorijas platība 140 ha, koku un krūmu stādījumi aizņem 98 ha. Arborētumā aug apmēram 2500 kokaugu dažādības, kopumā vairāk kā 45000 stādu. Tad nu saprotiet, ka bilžu ir daudz, bet tā tik un tā ir tikai maza daļiņa no šīs burvības...
Начали мы с Калснавским Дендрарием - который является крупнейшей коллекции декоративных деревьев и кустарников в восточной части Латвии. Дендрологический сад был создан в 1975 году, занимает 140 гектаров - 98 га из которых занимают деревья и кустарники. В дендрарии около 2500 деревьев, более 45000 растений. Теперь вы меня понимаете - хотя фотографий много, это всё равно лиш малая часть всей красоты...

Skujkoki - mana vājība, tie ir tik fotogēniski :)
Хвойные деревья - моя слабость, они настолько фотогеничны :)











Peoniju dārzs - kaut arī tās nav ne koks, ne krūms, arborētumā iejutušās tīri labi :)
Сад пион  - хотя они ни дерево и ни куст, в дендрарии освоились очень даже хорошо :)


Atzīšos godīgi - to ka peonija ir dievīgi skaista es jau zināju tāpat, bet šādus šedevrus redzēju pirmo reizi!
Должна признать - то, что пионы безбожно красивыея конечно знала, но вот такие шедевры видела в первый раз!



Tālāk devāmies pie podniekiem Baibas un Eināra Dumpjiem, izšiverēt pa viņu darbnīcu :), kur top arheoloģiski precīzi podi
Затем отправились к гончарам (Байба Думпе и Эйнарс Думпис), пошуршать по их мастерской :), где создаются горшки с археологической  точностью



Ekskluzīvs fotomateriāls :) - tā top māla pods: no māla pikucīša līdz gatavai formai 
Эксклюзивный фотоматериал :) - так кусочек глины превращается в горшок


Izstaigājām piemiņas taku "Ceļš pie Andreja Eglīša". Taku veido 8 skulptūru grupa, kurā asociatīvi attēloti Andreja Eglīša dzejas motīvi - vairāk par tiem var palasīt TE
Посетили мемориальную трапу "Путь к Андрею Эглитис". Трапа состоит из группы 8 скульптур, в которой ассоциативно показаны темы поэзии Андрея Эглитис.


Jau manāmi izbadējušies ieradāmies zemnieku saimniecībā "Līvi" uz kazas siera degustāciju un, protams, pašu kaziņu apjūsmošanu :)
В меру голодными приехали на ферму "Ливи" на дегустацию козьего сыра и, конечно, повстречатся с козочками :)




Saimniecībā mūs uzraudzīja modrs acu pāris - sunīte Poga (mīļa līdz ārprātam :D) 
На ферме нас контролировала бдительная пара глаз - собачка Пуговка (очаровательная девочка :D)

 
Te jau esam Lubānas baznīciņā - kas īstenībā ir divas baznīcas vienā (mums apgalvoja, ka Latvijā tāda esot viena vienīgā, kas jau sākotnēji uzbūvēta ar divām atsevišķām baznīctelpām: prastiem ļaužiem un muižnieku ģimenei)
А тут мы уже в Лубанас церкви - в которой на самом деле две церкви в одном (изначально построена с двумя отдельными залами: для простого народа и для семьи дворян)



Šī ir lielā telpa 
Это большой зал


... te mazā - ar savu altāri, ērģelēm, soliem u.t.t. 
... а здесь маленький - там отдельный алтарь, орган и т.д.


Atvadamies no baznīciņas un dodamies uz kādu interesantu vietu - akmeņu parks "Vaidavas", kas izvietots apmēram 2 ha platībā un tajā apskatāma viena no lielākajām Latvijas akmeņu kolekcijām (apmēram 3000 akmeņu).
Попрощавщись с церковю, заехали в очень интересное место - парк камней "Вайдавас", который расположен примерно в 2 гектарах, а в нём одна из самых больших коллекций камней в Латвии (около 3000 камней).



Te mūs sagaidīja vēl viena draudzīga skaistule :)
Тут нас встретила ещё одна дружелюбная красавица :)


Šis man iepatikās ļoti, ļoti - meteostacija "Vaidavas". Pēc šī akmens stāvokļa tiek noteikti laika apstākļi:
Это мне понравилось очень, очень - метеостанция "Вайдавас". По камню определяется погода:
- akmens mierīgs (nekustas) - bezvējš / камень не двигаеться - нет ветра;
- akmens kustās - vētra / камень двигаеться - буря;
- akmens met ēnu - saule / камень бросает тень - солнце;
- akmens slapjš (mitrs) - lietus / камень влажный (мокрый) - дождь;
- akmens balts - sniegs / камень белый - снег;
- akmens nav redzams - migla / камня не видно - туман;
- akmeņa nav - nozagts / камня нет - украден

BET - bez milzīgās akmeņu kolekcijas te skatāmas vēl daudzas citas kolekcijas: spoku namiņš, krūzīšu kolekcija, veco instrumentu un piederumu kolekcija 
НО - без огромной коллекции камней здесь можно посмотреть ещё много других коллекций:  дом призраков,  коллекция чашек и старинных инструментов


Paskat, kādas skaistules :) 
Гляньте, какие красотки :)


Jau pievakarē apmeklējām Visagala kapsētu, kur aplūkojams tēlnieka K.Zāles veidotais Oskara Kalpaka piemineklis
Уже под вечер мы посетили кладбище Висагала, где похоронен латвийский полководец Оскар Калпак (памятник скульптора К.Зале)


Šis tas jau palika neapskatīts - kaut kā aptrūkās laiks :))) Līdz ar to, otrais lielākais Latvijas dižakmens Velna skroderis Kujas upē, Aiviekstes HES u.c. paliks citai reizei :)

Tā tomēr bija viena varen skaista diena, varen labā kompānijā ar varen daudz iespaidiem :)))
 Один прекрасный день, в хорошей компании и с большим количеством впечатлений :)))

12 comments:

LoveVN teica...

Очень красивый и познавательный фоторепортаж!!! Как-будто сама там прогулялась! Спасибо за позитивное настроение!!! :-)

Sandra teica...

hei.. ta jau pa manu pusi bijusi jums šī skaistā ekskursija :))

Mums Baiba un Einārs ir tuvi draugi.. kādreiz kaimiņos dzīvojāmies.

Un Lubānas baznīca ir tā kur esmu laulājusies :))

Un to visu Jūs paspējāt pa vienu dienu??neticami....

Irēna teica...

burvīgs ceļojums!

Diāna teica...

Paldies, ļoti interesanti! Daļa no Tava bloga valdzinājuma ir iespēja salīdzināt krievu un latviešu tekstus, un Tu kā īsteni labs tulks turies pie domas, nevis pie identisku vārdu atlasīšanas.

Zane teica...

Jā...redz kā, pat pie mums Latvijā ir daudz skaistu un interesantu vietu ko apceļot un apskatīt...jauka atpūta :)

Inese teica...

всегда пожалуйста, Люба, значит не зря старалась с описанием - рада, что Ты побывала вместе со мной в Айвиексте :)))
Sandra, kā reizi, kad rakstīju blogā šo ierakstu, iedomājos, ka Tu turpat vien blakus esi :))) Ar to paspēšanu ir tā, ka bija plānos vēl vairāk. Bez tam braucām kompānijā, kur ir uzstādījums - nekādas skriešanas, baudam dienu - tāpēc vēl jo lielāks pārsteigums, kā tik daudz tomēr uzspējām :))) Ja nebūtu bagātīgo fotogrāfiju, pat nespētu atcerēties visu, cik daudz iespaidu vienkopus :D
Diān, man prieks, ka Tu novērtē manus divvalodības pūliņus :) Jāsaka, ka nebūt nav viegli abās valodās izteikties tā, kā gribētos. Nu jau reizēm ir tā, ka pirmo tekstu rakstu krieviski un tad tulkoju latviski :))), pilnīgs ārprāc, ne??? Bet valodas atsvaidzinšanas ziņā tā tomēr ir laba skola :)
Jā, Zane, šķiet, ka tāda maza zemīte, bet tik daudz tomēr nezināmā te, tik daudz, kurp aizbraukt, ko redzēt, dzirdēt, just... Tāpēc jo īpaši priecājos par iespēju izbraukt tepat pa Latviju gida pavadībā, lai ne tikai papriecātos, cik skaisti, bet arī uzzinātu ko vairāk par vietām, kur esmu :)

Elīna teica...

Tu re kā - es dzīvoju tajā pašā ciematā, kur podnieki Dumpji! Tepat vien esi bijusi:):):)
Bet jauks atpūtas brauciens tev izdevies!

Inga teica...

Skaists un interesants ceļojums Tev bijis!:)) Un bildes feinas:))))
Aiviekstenes manā bērnības pusē Bērzaunē bija avenes:))) Atceros, kā omīte deva bļodiņu un teica - aizej salasi aiviekstenes pusdienām. Nekur tālu jau nebija jāiet, līdz dārza malai:D

Unknown teica...

Foršs izbrauciens pa Vidzemi- manu dizmto pusi. Inga, tavs komentārs mani ļoti ieinteresēja, jo Bērzaune ir arī mana bērnības puse - pabeidzu tur pamatskolu. Vai esam pazīstamas???

Inese teica...

Jā, Elīn, tomēr maza gan tā mūsu zemīte - tepat jau vien visi esam :)
Inga - paldies par skaidrojumu, a to atkal mammai aizmirsu pajautāt, vai viņa nezin, kas ir aiviekstenes - viņa starp citu arī ir uzaugusi lauku mājā, kur apkārt mežos avenes esot spaiņiem lasījuši un pēc tam arī aveņzapc spaiņos stāvējusi :)))

Inese teica...

Vivita - varbūt Inga te vairs neienāk, aizraksti viņai pa taisno - kas zin, varbūt vienā smilškastē esiet tikušās :))) Feini te bloglandē tā visiem satikties :)

Inga teica...

Vivita - nē, klātienē pazīstamas vismaz pagaidām noteikti neesam:)) Bērzaune, precīzāk Sauleskalns ir mana bērnības zeme vasarās, kur bija tēvmāmiņas mājas:))
Inese - jā, varu iedomāties tos zaptes spainīšus:))) Omītei arī to bija daudz, līdz nāca zemes nosusināšanas mašīnas un visas aiviekstenes sastūma čupās kopā ar milzu akmeņiem...